Осмият Балкански международен винен конкурс и фестивал се мести на открито в сърцето на София

18 Апр 2019 13:51

Доброто вино е все по-голяма част от градската култура, ето защо през 2019 г. Балканският международен винен конкурс и фестивал (Balkans International Wine Competition and Festival - BIWCF) отваря врати за осми пореден път, но с нова локация на открито, в самото сърце на София - пред Националния дворец на културата. Поредното издание на първия по рода си форум, насочен към вината на Балканите, отново ще фокусира вниманието на световната винена общност към този интересен и самобитен регион между 5 и 9 юни, когато в главната роля ще влязат над 800 вина от повече от 200 винарски изби.

По време на традиционния конкурс (5-7 юни) престижно международно жури ще избере най-добрите вина на Балканите, а уикендът (7-9 юни) ще бъде посветен на срещата между виното и съвременната градска култура. В красиви шатри софиянци и гостите на града ще могат да дегустират вина от над 100 изби, дошли от всички балкански държави да вземат участие в майсторски класове, да рисуват с вино или да се насладят на богата артистична програма, включваща музика на живо, stand up комедианти, фестивална книжарница и магазин, както и много други изненади.

Отличията на BIWC 2019 ще бъдат присъдени от международно жури, а съставът му е един от най-силните досега. Вината в Конкурса ще бъдат оценявани от четирима носители на званието Master of Wine (MW), най-престижното сред винените експерти. Председател на журито ще бъде първият MW на Балканите Константинос Лазаракис, а сред членовете са граф Джон Умберто Салви МW (Великобритания/Франция), сочен за един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света, Бевърли Табрън MW (Великобритания), Род Смит MW (Великобритания/Франция), Дарел Джоузеф (САЩ), Игор Лукович (Сърбия) и не на последно място силната българска част в журито в лицето на Ясен Захариев от Дивино, Вили Гълъбова от Дивино, Цвета Тановска и Катя Йончева, издатели на винен каталог за българските вина.

Отличените в конкурсната част на BIWCF вина ще получат и значително международно присъствие. Призьорите в надпреварата тази година ще бъдат представени на няколко от най-важните световни изложения като Interwine China 2019 в Гуангджоу от 3 до 5 юни тази година и Prowein 2020 в немския град Дюселдорф, както и на специално събитие, посветено само на балканските вина - Balkan Wine Market в Чикаго, САЩ.

За трета година един от участниците ще грабне престижната награда “Най-добра изба на Балканите за 2019” - това ще е балканската изба с най-много медали от 8-ото издание на BIWCF 2019. За пръв път обаче ще се избере “Best of Show” за всяка страна, която има представител в конкурса - това ще е виното, което е спечелило най-висока оценка от съответната страна. Всички носители на трофеи и двойни златни медали пък ще се включат в многобройни представяния до следващото издание на BIWCF през 2020 г.

Отличията на наградените изби ще бъдат връчени на специална официална церемония в хотел “Хилтън” на 7 юни, известна като “Балкански винени Оскари”. Записванията на избите продължават до 10 май на сайта на BIWCF - www.balkanswine.eu.

 

Main Menu