ЕВН загуби делото срещу България

18 Апр 2019 22:54

Арбитражното дело, което EVN водеше срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, приключи, съобщават от Министерството на финансите.

Делото беше заведено на 25 юни 2013 година. В него "ЕВН" АГ (EVN AG) твърдеше, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за енергийната харта и Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Австрия, като е нарушила обещанията дадени, при приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 г., и като е постановявала икономически необосновани решения при регулирането на цените на "ЕВН Електроснабдяване България" АД и "ЕВН Електроразпределение България" АД (сега "Електроснабдяване Юг" АД). "ЕВН" АГ претендираше обезщетение в размер на 850 милиона евро.

На 10.04.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по делото. С решението си арбитражният трибунал отхвърли напълно всички искове на "ЕВН" АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, но в срок от 120 дни може да бъде поискана неговата отмяна на много ограничени основания, като например липса на юрисдикция на трибунала или неспазване на изискванията за справедлив процес.

 

Както е видно от публично достъпни източници на информация, като прессъобщението на "ЕВН" АГ и съобщението на сайта на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, информацията, публикувана в някои медии за сключено споразумение по делото, не отговаря на истината.

Република България приключва поредното международно арбитражно дело с пълен успех. До настоящия момент Република България, представлявана от Министерството на финансите, спечели седем арбитражни дела със значим обществен и материален интерес, последното от които беше заведено от "ЕВН" АГ. Общият размер на претенциите в приключилите арбитражни дела възлиза на над 1,5 милиарда евро.

Main Menu