Харизанов: Пролетното почистване на политици ще продължи

22 Апр 2019 21:35

 

Скандалът „Апартаментгейт” ерозира доверието в ГЕРБ, но управляващата партия е решила да промени антикорупционния закон, така че обхватът му да бъде разширен и да бъдат разследвани дори чиновници на най-ниско ниво. Това заяви пред бТВ Георги Харизанов от Институт за дясна политика.

„Този закон ще разшири обхвата си, това пролетно почистване на политическата среда, ще продължи и ще се свърши веднъж завинаги, защото никой досега не го е свършил. Законодателството на прехода се изразяваше в козметични промени и няма нито един политик, който да е осъден за корупция”, заяви Харизанов.

Харизанов каза още, че премиерът Борисов е подценяван, но той е наясно, че по места има хора, които се изживяват като феодали на гърба на ГЕРБ. Той допълни, че няма как с български закон да се задължат офшорните зони да разкрият информация за клиентите си.

„Ще се разшири обхвата на действие на антикорупционния закон, за да покрие всички най-важни слоеве от българското общество, които могат да извършат корупционни действия”

 

Политологът доц. Татяна Буруджиева заяви, че при миналите избори за Европейски парламент са уцелили тенденцията, но не и точните резултати.

„Тогава социологическите агенции сочеха паритет, както и сега – с крехка преднина на БСП. Всички социологически агенции казват „това е моментна снимка на обществото”. Когато хората се питат „за кого ще гласуват”, не може да се каже дали говорят за парламентарни избори или европейски, защото дебатът в България, особено от страна на БСП, е за парламентарни избори”, посочи политологът.

По думите на доц. Буруджиева, ГЕРБ ще превърнат негатива в позитив и не е сигурна, че социалистите ща запазят преднината си. Харизанов коментира, че в евролистата на БСП има разцепление, а кандидатите говорят един срещу друг.

„Вече има за кого да гласуват различно мислещите групи в БСП, защото преди беше сигурно, че партията се разцепва. БСП има проблем с мотивацията на електората си”, допълни Буруджиева.

Според Буруджиева трябва много добре да се преразгледа Закона за борба с корупцията, за да може обществото да си върне доверието и да усети, че нещо се прави за справяне с този проблем.

Main Menu