Почитаме Св. св. Кирил и Методий

11 Май 2019 09:53

Днес е празник на Св. св. Кирил и Методий. Той е честван за първи път в Пловдив през 1851 година по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.

24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Св. Методий, по-големият брат, е роден през 810 година, а св. Константин е роден през 827 година и чак към края на живота си приема духовното име Кирил, Философ е наречен по-рано заради изключителната му просветителска дейност. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука - глаголицата. Напълно оригинално творческо дело, азбуката отразява точно звуковите особености на българската реч. Значението на делото е огромно още скоро след огласяването му. С глаголицата и превода на Библията се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Св. св. Кирил и Методий.

 

През 867 г. те отиват в Рим да защитят достойно правото на славяните да имат свой богуслужебен език и книги и Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянската писменост.

След блестящата защита и признанието в римската църква "Св. Марина" е отслужена първата литургия на славянски език. Скоро след това Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент".

Методий се връща обратно и продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Делото на двамата братя продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Делото на св. св. Кирил и Методий е огромно, както и фактът, че то е успешно продължено от учениците им. Славянскит свят се еманципира за пръв път толкова значително от римо-католическото богуслужение и това дава свобода в политическо, но и в духовно отношение. Обособяват се нови духовни центрове, нови школи. Народът, обикновените хора, за пръв път започват да разбират думите, с които да слави Бога и това е невероятен тласък в духовния растеж на славянския етнос, населението на Балканите и Русия.

11 май е църковният празник, който чества двамата равноапостоли св. Кирил и св. Методий. Имен ден имат Кирил, Киро, Кирчо, Керан, Кирила, Кира, Кирана, Кика, Кера, Керана, Методи, Методий, Мето, Метко, Методия, Рилко, Рилчо, Рилка.

Main Menu