МВнР пред посланика: Турските инвеститори да се съобразяват с официалния език

13 Май 2019 15:08

Турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България. По-подходящо би било те да подкрепят изучаването на български език от своите кадри. В България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин.

Това съобщиха от МВнР сред проведената среща във ведомството с посланика на Република Турция в България Хасан Улусой.

 

Турският посланик Хасан Улусой бе привикан след изявлението си в Кърджали от 11 май (по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева) от директора на дирекция "Югоизточна Европа" Деян Катрачев. На 11 май в Кърджали посланик Улусой призова българите да учат турски език, като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

По време на дипломатическия разговор днес е подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език. Инвестициите трябва да се основават на икономическа логика.

Пред турския посланик е изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

 

По време на срещата са били изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи на които се базират двустранните ни отношения, а именно - добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Медиите погрешно интерпетирали думите на турския посланик в България Хасан Улусой. Това е заявил той по време на среща във външното министерство на България.

Турският дипломат е предоставил текста на своето изказване, като обяснил, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани.

Посланик Улусой е заявил, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България. В своята дейност той се ръководил изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България, увери посланик Улусой.

Main Menu