Петя Аврамова: Няма да е лесно въвеждането на тол системата

15 Май 2019 08:46

След направената инвентаризация се разбра, че 8000 км от цялата републиканска пътна мрежа са в лошо състояние. За да финансираме този сектор е необходимо реформираме системата на финансиране и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни обаче е ясно, че нейното въвеждане няма да е лесно. Това каза по Нова министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Работи се по график, така че технически на 16 август тол системата да бъде пусната. "Започна тестови период от днес. Той ще продължи три месеца, за да се тестват всички компоненти на системата. От 16 август ще започне и тестване в реално време, т.е. доказване в реално време на вече фискалната част на системата с реално събиране на такси. Технически се движим по график", отбеляза Аврамова.

По повод негодуванията на превозвачите за размера на таксата, Аврамова напомни, че с тях са имали две срещи и техните коментари са били чути. Всъщност търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях в голямата си част са неистини, заяви министърът.

Превозвачите настояха държавата да отложи въвеждането на тол системата. Те очакват хаос, защото според тях системата все още не е изградена. По договор трябва да има 6-месечен тестов период, който да покаже, че системата работи и отчита коректно, каза вчера Илиян Филипов, председател на Българската асоциация на сдруженията в транспорта. Според такъв тестов период ще настъпи хаос.

Main Menu