Печат на тази страница

Гардиън за Борисов: Политик, който иска да се хареса на всички

15 Май 2019 19:32

Британският всекидневник "Гардиън" посвети обширна статия на българския премиер.

Във време, когато някои политици от Централна и Източна Европа се възползват от враждебността към Брюксел, Борисов избира различен път - той се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, въздържа се от антибрюкселска реторика и вместо това изтъква ползите, които евроинтеграцията е донесла на България, пише вестникът.

Българският премиер внимава да не критикува европейските си колеги. Дори Тереза Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на неуредици около Брекзит, получава одобрителна оценка: "Виждал съм как Тереза Мей полага всички усилия да се аргументира пред останалите 27 държави членки, които й се противопоставят. Не ми се иска да съм на нейно място в този момент. Но тя се бори здраво. И полага всички усилия нещата да сработят".

Борисов не критикува нито идеята на Макрон за прогресивен и интегриран континент, нито модела на Орбан за силни суверенни държави, пише "Гардиън".

Ние си имаме българска визия. В някои аспекти тя съвпада с тази на Макрон или на Орбан, а в други - не, заявява българският премиер.

Бойко иска да бъде най-добър приятел с всички. Иска да изслуша всички страни, да внуши на всеки, че е точно на неговата страна, казва пред "Гардиън" политологът Иван Кръстев.

Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС, категоричен е българският премиер.

 

По повод политиката, която той води в Брюксел, източник на британския всекидневник коментира: Борисов пробва да покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва директно: "И затова трябва да ни дадете повече пари."

Борисов се гневи на въпросите за корупцията в България и отхвърля "идиотското твърдение", че не иска да отговаря на въпросите на критичните български медии: "Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са повдигнали пред мен".

"Можете ли да си представите как кабинетът на Тереза Мей получава сигнал от някакъв си уебсайт - и Мей ли щеше накара правоприлагащите органи да реагират на мига?" - казва премиерът по повод скандала "GP гейт".

"Гардиън" описва и как Борисов лавира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, припомня вестникът.

Ще е абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации, казва министър-председателят.

Main Menu