Обявиха нови 160 места за военнослужещи

16 Май 2019 20:59

За първите четири месеца за вакантни длъжности в армията са кандидатствали 554 души - най-много от тях за сухопътни войски, съобщи bTV

23% от кандидатите са отпаднали поради заболявания. Големия брой кандидати обаче отговарят на условията, затова са разкрити допълнително 164 места.

От 554 кандидати за войници - 77% са годни за военна служба.

Статистиката показва, че недостигът на войници е средно 20%. Стартовата заплата в армията е 840 лв., плюс допълнителни възнаграждения и социален пакет.

Кандидатите трябва да са български граждани до 28 години, с чисто съдебно минало, да издържат теста за обща култура и изпита за физическа годност.

Според доклада за състоянието на отбраната преди шест години за едно място са кандидатствали по петима души, в последните няколко години обаче се явяват по-малко кандидати от вакантните места.

Според заместник-командира на Сухопътните войски Валери Цолов, интересът към армията до голяма степен се дължи на информационната кампания, която се провежда.

Освен информация за реда за постъпване на служба във Въоръжените ни сили, присъстващите се запознават и с част от техниката и оборудването на българската армия. Информационната кампания "Бъди войник" ще продължи до есента.

Main Menu