Бисер Петков: Не само няма стратегия за детето, но към момента няма и актуален проект

17 Май 2019 14:24

"Не само няма стратегия за детето, но към момента няма и актуален проект, който да бъде обект на обществено обсъждане", успокои министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от трибуната в Народното събрание.

Отнемането на права на родителите не се предвижда нито в проекта, нито в законодателството. Мерките и позициите на МТСП са в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането на децата до пълнолетието им е задължително, увери той.

"На законодателна процедура не се допуска разширяване на правомощията на държавните служители за отнемане на деца или права", посочи още социалният министър.

Той определи и като неоснователни притесненията на родителите, че държавните служители ще отнемат деца при фалшиви сигнали.

Целта пред Министерството на труда и социалната политика е да подпомага семействата сами да се грижат за децата си, коментира след това социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента.

Социалният министър повтори казаното от пленарната зала и посочи, че Стратегията за детето е оттеглена за преработка преди две седмици и на практика в момента няма актуална стратегия. След като се успокоят страстите, Петков се надява, че ще има волята и готовността на различните институции да се води дебат за бъдещето на политиките за децата и семейството в България.

Той е сигурен, че ще се търси национално съгласие по национален въпрос, какъвто е въпросът за децата и семействата.

"Вероятно има еволюция на различните виждания, тъй като проектът за национална стратегия беше подкрепен от омбудсмана Мая Манолова при общественото обсъждане", коментира Петков.

Той припомни и че МТСП предложило преди около два месеца промяна в наредбата за условията и реда за превенция при изоставянето на деца и тяхната реинтеграция в семейството.

Промени в наредбата не били правени от 2003 г., но социалното министерство не получило подкрепата за увеличаване на помощта за семействата за превенция и интеграция, която е до 5 пъти размера на гарантирания доход. В първоначалния проект на наредбата било предложено помощта да стигне до 10.

Бисер Петков е убеден, че семействата трябва да се подкрепят в по-голяма степен, за да могат сами да осъществяват грижите за деца и основанието бедност на семейството като основен мотив да изоставят децата, да бъде преборено.

Той отчете, че дискусията около стратегията за детето е опорочена, но заяви, че не търси вина от никого.

Main Menu