Алпинистът Иван Томов загина в Хималаите, слизал от връх Лхотце

17 Май 2019 16:31

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

В четвъртък 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. Той беше заедно с рускинята Настя Рунова без помощта на кислород и шерпи. Двамата са се забавили при спускането и едва вечерта са достигнали Лагер 4, пише "summitsweb.com". От фирмата организатор "Чатурс Трекс & Експедишънс" изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, който да ги посрещне. На сутринта Томов е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон е починал на слизане под лагер 4.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем.

Пред БНР той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.


Иван Томов е роден в Русе, където живее, преди да предприеме една голяма промяна – да се премести във Великобритания и с парите, които изкарва, да финансира експедициите си. Пред русенския вестник „Утро“ казва, че мечтата му е да покори един след друг всички осемхилядници.

 

През 2014 година той изкачи връх Броуд Пик (8047) заедно с Боян Петров, а пред 2017 година – връх Манаслу (8156). В тази поредица можеше да се впише и изкачването на Нанга Парбат (8126) през 2013 година, но пътят му към върха беше спрян от фундаменталисти, нападнали един от лагерите и убили десетима от алпинистите, припомни "Свободна Европа".

 

Main Menu