738 висши чиновници не са декларирали доходи и имоти

17 Май 2019 19:38

В Антикорупционната комисия провериха встъпителните и финалните имотни декларации от януари до септември 2018 г. на висшите чиновници. Прегледани са декларациите на 5 116 задължени с ежегодна декларация лица.

Комисарите са проверили декларациите на 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация, на 400 задължени лица, с финална декларация за имущество и интереси. Проверката на имуществените декларации обхваща, освен задължените лица, техните съпруг/а или приятеля, с когото живеят на семейни начала.

За общо 738 задължени по закона лица проверката приключи с доклад за несъответствие.

637 висши чиновници са подали коригираща декларация след проверка на КПКОНПИ, съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

От проверените публични личности на отговорни позиции, които са задължени да декларират доходи и имущество 98 задължени лица не са подали коригираща декларация. Други 35 са подали коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувано с кого са във фактическо съжителство на съпружески начала и за него е установеното несъответствието.

Трима са подали непълна коригираща декларация и са декларирали, че не желаят да бъде публикувана информацията за човека, с когото живеят на семейни начала.

В докладите на Антикорупционната комисия има данни за недекларирани притежавани и придобити:

дялови участия, доходи от трудови правоотношения, парични средства по банкови влогове и банкови сметки. В докладите на Комисията присъстват и дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро, притежавани имоти, участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец.

При несъответствие от Комисията уведомяват разследвания, който има право в 14-дневен срок да подаде пред Комисията коригираща декларация на основание чл. 46, ал. 1 от закона или направи писмени възражения.

При несъответствие след срока за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лв., Комисията предоставя докладите си на Националната агенция за приходите.

При установено несъответтсвие от 20 000 лв. и повече от Комисията проверяват имотите на човека, който заема висша публична длъжност.

Проверени са: министри; народни представители; кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини; изпълнителни директори и управители на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки за провеждане на процедурите и сключване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които изпълняват функции на органи за финансово управление и контрол на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; директори на държавни горски и ловни стопанства; председатели и заместник - председатели на държавни агенции и комисии и други.

Main Menu