Председателят на туристически клуб "Приста": Иван Томов беше голям стратег

17 Май 2019 20:36

Иван Томов беше голям стратег. Изключително внимателно и старателно обмисляше своите изкачвания. Нямам пълна информация, за да ви кажа какво е станало. Всички го харесваха, защото беше скромен. Това каза пред Dir.bg председателят на русенския туристически клуб "Приста" Сашо Попов.

"От дълги години се познавахме с Иван, защото той е член на клуба, а от 6-7 години водеше и групи. Не беше комерсиален, защото много обичаше планината. Той изкара курса за водачи и много му харесваше да е с групи", каза още Сашо Попов.

Председателят на русенския клуб "Приста" добави, че Иван не е обичал да дава интервюта. "Нямаше его на голям алпинист и странеше от известността. Не обичаше и да дава интервюта, както правят други. Добър приятел и страхотен човек, това е, което мога да кажа за него", сподели още Сашо Попов и добави, че утре, 18 май, семейство и приятели на алпиниста Боян Петров организират изкачване на неговата любима пътека за тренировки от Княжево до Копитото. Целта на организаторите е ежегодното изкачване в средата на май да се превърне в традиция.

Припомняме, че алпинистът Иван Томов загина в Хималаите. Това се случва ден, след като 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. Той е стъпил на върха, висок 8516 метра, в 9.40 ч. в четвъртък, като е достигнал до него заедно с рускинята Настя Рунова. Не е използвал бутилиран кислород и помощ от шерпи.

Main Menu