Ураган и градушка унищожиха посевите на половин България

17 Май 2019 21:42

Силна градушка и ураганен вятър нанесоха сериозни щети в Свищовско и Русенско. Има изкоренени дървета, скъсани електропроводи, унищожена е реколтата, наводнени са много имоти и пътища.
Все още е преустановено движението на влаковете по трасето Левски - Свищов заради пропадане на 200-метров насип под релсите в района на жп спирката в село Морава.

 

Най-значителни щети нанесе стихията в Свищовските села Морава и Деляновци. Екипи на пожарната цял ден отстраняваха паднали дървета върху покривите на къщи. Спасителни екипи разчистваха пътя към село Морава от кални наноси. Бурята придружена с градушка е унищожила овощните дръвчета и зеленчуците в градините. Екипи на електроразпределителното дружество работят непрекъснато, за да отстранят авариите.

 

В градината всичко е долу, пипер, домати, всичко е долу, заринато в кал. Много страшно беше. За малко беше, но беше ужас, отвсякъде хвърчаха клони, вятър, градът беше голям и силен, посочи Еленка Крумова - жител на село Морава.

 

Пороят е повредил и жп линията Свищов - Левски. Машинистът е успял да спре навреме и няма пострадали.

 

Силната буря снощи в Русенско напълно е съсипала селскостопанските насаждения.

"По моя информация, според земеделци, с които разговарях тази сутрин, между 70 и 80% от есенниците, всичко е заминало", каза пред БНТ Николай Николов - кмет на село Долна Студена.

 

Main Menu