Вебер: Стана ли шеф на ЕК, България влиза в Шенген

19 Май 2019 19:20

Кaто председател на Европейската комисия първото нещо, за което ще работя, е България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Следващите страници на Европа ще бъдат инвестиции за подобряване на инфраструктурата на всяка точка, на дигитализацията, заяви Манфред Вебер, водещият кандидат на ЕНП за наследник на Жан-Клод Юнкер.

Той бе гост на голямото предизборното събитие на ГЕРБ, на което Бойко Борисов обяви, че очаква до дни нов костинбродски сценарий за дискредетиране на партията му.

"Аз имам една мечта, Европа да стане континент, като никой от никоя част на този континент да не напуска държавата си, да търси препитание другаде. Издигаме лозунга за Европа на равнопоставени свои граждани. Европа на равенството", отбеляза Вебер, цитиран от "Фокус".

Според него Европа е силна, защото е обединена в различията си.

"Ние от ЕНП като християндемократи изповядваме европейските ценности за любов към ближния, затова ще се борим и в бъдеще", добави той.

Според него през последните пет години гласът на България се е чувал ясно в Европейския парламент. И обясни, че причината затова са евродепутатите от борисовата партия.

"ГЕРБ трябва да припомни на България, че през последните 5 години гласът на България се чуваше ясно в ЕП от Емил Радев, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Мария Габриел, Ева Майдел и всички, които бяха в делегацията на ГЕРБ. Благодарение на тези хора България я уважават в ЕП", заяви той.

 

Според Вебер Бойко Борисов водел България уверено в Европа за повече сигурност и благоденствие.

По думите му обаче в Европа има все още много работа.

"Не бива да приемаме за даденост постигнатите резултати. Невинаги хората оценяват това, че заедно сме по-силни. Невинаги хората устояват на популистите, националистите. Най-успешни сме тогава, когато сме заедно", добави Манфред Вебер.

Main Menu