Сотир Цацаров проверява партийните субсидии

22 Май 2019 11:14

Прокуратурата проверява информация за нарушения при определяне на партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от Върховната административна прокуратура. Проверката за нарушения на Закона за политическите партии е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров.

Прокурорите трябва да установят дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при спазване на Закона за политическите партии /чл. 25 - чл. 27/. Държавното обвинение проверява дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

От прокуратурата очакват информация от Министерството на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

 

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин размер на партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

 

Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Парите за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет като финансовият министър определя как да бъде предоставена субсидията.

Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Main Menu