Институции Vs граждани: Има или няма щети по инфраструктурата във Варна?

22 Май 2019 11:21

Часове след като премиерът Бойко Борисов посети Варна и специално попита как е новият бул. "Васил Левски", излелият се дъжд създаде известни трудности на варненци.

В социалната мрежа Фейсбук показаха снимки на паднал стълб до шосето, как водата се излива като водопад между стените на един от надлезите, а в постовете до снимките се описва, че има и свличане на земна маса, докато директното шосе е наводнено. "Всичко това се случва по буквално току-що открития булевард, гордост на кмета Иван Портних", пишат жителите на морската ни столица.

Малко след наводнението зам.-кметът на Варна Христо Иванов увери зрителите на Нова телевизия, че няма щети по инфраструктурата от падналия дъжд.

Варненци, свидетели на щетите от дъжда, припомнят, че булевардът е струвал на държавата и общината над 120 милиона лева.

"Случилото се е напълно неприемливо! Нова инфраструктура за над 120 милиона, трябва да ни служи безпроблемно в следващите десетилетия, а не да се срутва при първия дъжд. Тя трябва да е изчислена да поема далеч по-обилни валежи и бури от разразилата се днес в морската ни столица", пишат варненци.

Припомняме, вчера кметът Иван Портних заедно с общински служители провери последиците от дъжда. В местната преса пише, че на кръговото с бул. "Владислав Варненчик", в близост до недовършено укрепване на канал за подземни комуникации, е подкопан стълб от уличното осветление. Очаква се кабелното трасе да бъде бетонирано след като спре дъжда, така е наредил кметът на Варна.

Водосбор е станал на около 150 м от кръговото на бул. "Цар Освободител малко след дъжда и градушката. Водата самоволно е решила да направи езеро, след като шахтите са били запушени, а изоставените от строителството земни маси са се свлекли.

Това не е първият случай, когато дъждът наводнява морската ни столица. Местните се шегуват, че след първите капки градът им става "аквапарк".

"Докога ще позволяваме гавра с нашите пари, време и интелект е въпрос, който не търпи отлагане! Независимо дали е в София, Варна, Видин или Свиленград и независимо от партията на власт, питат гражданите в социалната мрежа.

Междувременно от Гражданска защита и пожарната съобщиха пред bTV за девет сигнала и за изтегляне на закъсал автомобил.

Седем от сигналите са подадени едновременно, което е създало известно напрежение. Едно от обаждането е било за паднал клон, друго - за наклонен стълб, а останалите за наводнени домове. Един сигнал е подаден и за свлачище в село Михале.

Според зам.-кмета Христо Иванов причина за наклонения стълб на моста на бул. "Васил Левски" не било некачествено строителство, а паралелна комуникация, която минавала успоредно на моста. Стълбът е отстранен и ще бъде укрепен допълнително, увери зам.-кметът.

"На бул. Цар Освободител" не е правено ново изграждане на дъждовна канализация. Монтирани са допълнителни дъждоотводнителни решетки, но вчера са се затлачили, което предизвика акция по тяхното почистване", допълни Христо Иванов.

Според директора на варненската пожарна Тихомир Тотев: "като цяло няма нанесени материални щети".

Main Menu