С 13 лв. за глас в партийните каси се нарушава закона, убедена Манолова

22 Май 2019 15:43

Омбудсманът Мая Манолова е убедена, че става дума да нарушение на закона и гражданите са ощетени с над 6 млн. лв., които са отишли в партийните каси.

Повод за думите й е поисканата тази сутрин от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на информацията, че партиите, участвали в последните парламентарни избори, са получили по-високи от определените субсидии за действителен глас.

Субсидиите за партиите трябваше да са в размер на 11 лева на получен глас, но се оказа, че в партиите се разпределят по 13 лева.

Манолова отказа да отсъди кой е виновен по казуса. Според нея е факт, че партиите са получавали суми по-високи от законово определените. Омбудсманът очаква депутатите да упражнят своите правомощия по време на парламентарен контрол върху действията на изпълнителната власт.

Тя определи ситуацията като деликатна. От една страна народните представители са получавали по-високите субсидии, от друга - от тях се очаква да установят как изпълнителната власт в лицето на финансовия министър Владислав Горанов изпълнява законите.

През 2016 година по предложение на тогавашния председател на правната комисия Данаил Кирилов са направени промени по отношение квадратчето "Не подкрепям никого", което е направило невъзможно разпределянето на вота.

"Това се вижда от протокола, от стенограмата и от самия текст, там за квадратче: "Не подкрепям никого" и за независими кандидати и дума не става, коментира още Манолова.

Тя се надява в основата на данните да не стои финансовия министър с неговите действия.

Националният омбудсман Мая Манолова влезе на срещата с правосъдния министър Данаил Кирилов и адвокати във връзка с достъпа до данни от търговския регистър.

Main Menu