Цената на живота: Зловеща катастрофа и една застраховка

25 Май 2019 13:29

 

Колко струва един човешки живот - този въпрос бе провокиран от скандалното решение да бъдат изплатени по 10 лева на близките на жертвите от тежката катастрофа край Своге миналото лято, при която загинаха 20 души. Буквално за часове това решение бе ревизирано, но неизвестните все още остават, разказва бТВ.

В края на август 2018 г. екскурзия на група пенсионери завършва с тежка катастрофа по пътя София-Своге. 13 души са тежко ранени, а други 20 умират.

Близки на загиналите в катастрофата край Своге получиха по 10 лв.

Връщайки се от фолклорно надпяване със съпруга си, Зоя Хубева не подозира, че пътува в автобуса на ужасите. Тя е най-тежко ранената жена. Прекарва 55 дни в реанимация, а лекари от пет отделения правят и невъзможното, за да я спасят. Не такава е обаче съдбата на съпруга ѝ, който умира.

На 21 май по сметките на трима от пострадалите семейства постъпва обезщетение от 10 лева. Зоя и синът ѝ дори не са сред тях. Комисията по финансов надзор счита сумата за противозаконна, тъй като по закон застраховката "Злополука" за пътниците е 50 000 лева за загинал, които се разпределят между неговите наследници. Според застрахователната компания обаче има липсващи документи, на основанието на които да извършат такъв превод.

Броени часове след разрасналия се скандал настъпи обрат и застрахователят заяви, че обезщетенията от по 50 000 лева ще бъдат изплатени. От застрахователното дружество разясняват, че парите ще бъдат изплатени в срок от 15 дни след подаване на всички необходими документи от страна на наследниците.

„Това е една подигравка с хората”, каза Зоя Хубева.

В момента тя се чувства добре, въпреки че е претърпяла шест операции, а в ръката си има осем пирона, както и изкуствена става. Старае се да се усмихва и се опитва да забрави случилото се, но признава, че не може.

Main Menu