6.84% избирателна активност

26 Май 2019 12:04

В 07 часа започнаха изборите за Европейски парламент в България. Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави.

6.84% избирателна активност към 10 часа тази сутрин отчита Централната избирателна комисия.

Най-ниска е активността във Варна - 5.51%. Най-висока е в Кърджали.

27 сигнали и жалби са постъпили в ЦИК, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Във отделни секции във Видин, Перник, Кърджали, Добрич, Дупница, Кюстендил е отменено машинно гласуване заради проблеми с машините.

На места са липсвали членове на СИК. По отношение на организацията има подадени сигнали също, това е заради отварянето на някои секции по-късно, уточни Андреев.

В чужбина изборния процес до момента протича нормално.

Участие вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.

В изборния ден в Република България гласуването започва в 7 часа и приключва в 20 часа.

Според окончателните избирателни списъци, които има Централната избирателна комисия, могат да гласуват 6 355 633 наши сънародници.

В 38 лечебни заведения, санаториуми и домове за възрастни хора в столицата са разкрити избирателни секции, за да могат болните и дежурните медицински екипи да упражнят правото си на глас.

МВнР организира общо 191 избирателни секции зад граница. Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Актуалният списък с адресите на местата за гласуване извън страната, който може да бъде намерен на сайта на МВнР на адрес.

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате. Изборният ден извън страната започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

Асоциация "Прозрачност без граници" публикува своите препоръки към гласоподавателите за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат днес.

На предишните европейски избори избирателната активност беше 35.84%, като действителните гласове бяха 2 361 943. Право на глас имаха 6 543 423 по избирателни списъци.

Отново през 2014 година регистрираните кандидатски листи на партии, коалиции и независими кандидати за членове на Европейския парламент от Република България бяха 24.

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена

Main Menu