БСП губи лидерството в селата, отчита "Галъп"

27 Май 2019 16:58

БСП има относително лоялен електорат, но тя остава първа политическа сила само при пенсионерите и тези над 60 години.

При възрастовата група 18-30 години ДПС успява да изпревари левицата. Това показват данни от анализ на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" относно структурата на вота за всяка една от големите политически сили у нас, участвали във вчерашните избори за Европейки парламент.

"Като че ли за първи път БСП не може да покаже лидерство в селата - конкурира се с ДПС и ГЕРБ. Вотът в София показва, че ГЕРБ води с малко пред БСП и "Демократична България". Времето ще покаже дали сме свидетели на нова тенденция, в която ГЕРБ постепенно получава и селски вот (през добри структури на местната власт например), а губи тежест в София", тълкуват от агенцията.

Според данните от екзитпола на "Галъп" на така получилия се фон структурата на вота за ГЕРБ напомняла на общото за страната - "т.е. ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин".

"Демократична България" се изстрелва до третото място на вота, ако се гледат само гласоподавателите с висше образование, показват данните на "Галъп"

ДПС пък обирали най-младия вот.

Според агенцията големият процент заявили, че гласуват преференциално всъщност са отговорили декларативно и социално желателно, но все пак това показва висок интерес към възможността за преподреждане на листите./news.bg

 

Main Menu