Правнук на Ботев: Забравихме заветите на поета

02 Юни 2019 21:06

Христо Ботев винаги се е проявявал като лидер, разказва правнукът на брата на Христо Ботев - генерал Кирил Ботйов пред bTV.

Боян Ботйов е начело на общобългарска фондация "Христо Ботев" от 25 години и казва, че хората, от които зависи, за национална цел да бъде поставено изпълнението на Ботевите завети, нямат потенциала и интелектуалното ниво да възприемат думите му.

Боян е израснал във вековна къща в сърцето на стара София, където е живяла и майката на Ботев - Иванка Ботйова. В детството си той е чувал различни истории за детските години на Христо Ботев в Калофер.

"Играели са с приятелите му, правили са много лудории... силното му въображение не веднъж му е носело неприятности от баща му - Ботьо Петков, който е бил изключително строг", сподели Боян Ботйов.

Лидерските качества на Христо Ботев са изявени още от младостта му. Веднъж в Калофер пристигнал мечкар, чиято мечка е танцувала на "Стани, стани, юнак, балкански!", а младият Христо му зашлевил шамар и го изгонил, защото на подобна песен е нелепо да се разиграва мечка", допълни потомъкът на гениалния поет.

Ботйов, както е била оригиналната фамилия на рода преди гражданственост да придобие Ботев, би искал повече българи да приемат войводата като човек, а не като икона. "Мисля си, че когато на тържествените зари-проверки се споменава, че отдаваме почит на "всички знайни и незнайни герои" - е много неправилно. Няма "незнайни герои". Всеки, който е извършил героична постъпка е известен на близките си, на съгражданите си", казва Боян.

Main Menu