Георги Пирински: Хората се отдръпнаха нас, защото не видяха промяната. Конгресът да избере нов председател

07 Юни 2019 15:40

Разговор на Велислава Дърева с Георги Пирински – евродепутат от БСП в досегашния европарламент, член на НС на БСП за сайта „Поглед инфо“. За резултатите от евроизборите у нас и в Европа, защо у нас избирателната активност беше толкова слаба, а на Запад – два пъти по-висока, защо БСП изгуби изборите и за нея гласува само твърдото ядро гласоподаватели, а не успя да привлече никаква периферия, способно ли е ръководството на партията да изработи честен и точен анализ на резултатите от изборите и да направи верните изводи, за да се подготви добре за местните избори през октомври, как да си обясним парадоксалния и унизителен цирк с оставката на Корнелия Нинова и претенциите и да бъде избрана на всепартиен референдум отново за председател на партията, защо един конгрес н БСП може да вземе решение за разпускане на партията, а да не може да вземе решение да си избере свой лидер?

(със съкращения)

Велислава Дърева: Разбира се, евроизборите са темата на нашия разговор. Тези евроизбори, които предизвикаха много бурни дебати,  но нямаше такава емоция сред хората, сред избирателите и големият въпрос,  ето например западните европейци- те строшиха всички рекорди по избирателна активност. Източните европейци, включително България направиха точно обратното.   Понеже се концентрираме върху България, на какво се дължи това на апатия, на чувството „че от теб нищо не зависи”?

 Георги Пирински: Попадна ми, буквално вчера и един анализ за това какво са показали  тези евроизбори и главното, което констатират анализаторите е, че водещата емоция, мотив е било очакването за промяна на Европейския съюз. Дълбокото усещане, че по този начин, ако продължава Европейският съюз няма да има добро бъдеще. И тука на въпросът ти-  в по-старите държави избирателите виждат отговора на това очакване за промяна в активно включване на изборите, в подкрепа на един или друг участник, партия или  коалиция, в който те виждат онова, което очакват като промяна. И както видяхме има най -общо казано може би три отговора, които хората търсиха: единият беше, да речем едно национално затваряне, във национални държави. Тоест, не да го няма ЕС, но той да бъде „Съюз на отделни държави”. Другото беше, все пак , виждането за един социален съюз, който изоставя така наречения неолиберален модел, този диктат на пазара, и се обръща към хората, към социалното начало, имаше един много интересен такъв също мотив на  така наречените „Зелени“. Една нова загриженост за планетата и за ролята на Европейския съюз като водещ участник усилията за прекършване на тази опасна тенденция.

Велислава Дърева: Европарламентът позеленя.

Георги Пирински:   И тепърва ще  се чувства това.

 Велислава Дърева: И това са все млади избиратели.

 Георги Пирински: Подчертано млади и всъщност не само млади, но, връщайки се на втората част от въпросите. Защо  у нас се получи и  в другите източноевропейски страни? Защото хората поначало,  явно са силно скептични, че Парламент и избори могат да доведат до някаква промяна в техния живот и не се намерил онази партия или политическа сила, която много упорито да се постарае да атакува този скептицизъм, да убеди избирателя, че  не, напротив, нещата са много важни от гледна точка на вашия живот. Вие имате възможността наистина да постигнете промяна в Европейския съюз и  чрез промяната там -  в България, ако приемете нашата платформа. Това беше предизвикателството пред нас. Това беше заявката, с която БСП и партньорите и влязоха в тези избори, за съжаление се видя, че точно този мотив ние не успяхме да събудим.

 Може би не успяхме да ги мотивираме, може би вместо да ги мотивираме, ние ги демотивирахме?

Аз обръщам внимание на два резултата онзи в парламентарните избори през 2017-а когато спечелихме почти един милион гласа -  955 хиляди. И реултата сега 473 000 гласа. Тогава гражданите на България повярваха, че БСП може да донесе промяната и резултата сега -   473 000 гласа, точно на половината. Това са убедените привърженици на нашата партия, твърдото ядро, но очевидно, е че от нас се отдръпна онази част от избирателите 500-600 хиляди души, които търсят онова, за което говорим, носителя на промяната, но въобще не го видяха у нас и оттук нататък е предизвикателството, защото освен всичко друго предстоят местните избори. Някой ги броят на седмици, това са 20 седмици. Очакването, което ние трябва оттук-нататък да генерираме, е  че сме си дали сметка защо не сме успяли да събудим доверието в хората. Това беше и дискусията на заседанието на Националния съвет, че е нужен отговорен сериозен, аналитичен политически доклад, който да го внесе не подалата оставка председателка,  а изпълнителното бюро. В който да го има този анализ и той да бъде свързан с местните избори, това, което и аз предложих да бъде един доклад, а не два доклада. Така че предстои да видим какво ще ни предложи и изпълнителното бюро. Но аз съм малко обезкуражен от последните думи на госпожа Нинова,когато си подаваше така наречената оставка, защото тя каза: „И дай Боже, да спечелим местните избори”. „Дай боже” е хубаво като фраза, но е далеч недостатъчно като  някакво реално основание за вяра в добър резултат.

 Велислава Дърева: В момента във Фейсбук има много коментари, че резултатът ГЕРБ - БСП е реми, понеже Александър Йорданов не е член на Герб, тоест пет на пет. Но тук, ако тръгнем по тази логика ще излезе, че сме 5 на 3, защото двама от нашите евродепутати не са членове на партията.  Така че тези пожелателни разсъждения някак си не си не отговарят на този въпрос.

 Георги Пирински: Позволи ми Велислава, ако говорим з нашите 5 евродепутат да отбележа, че първо те трябва да си дават ясна сметка, че един текст от правилника на Европейския парламент беше променен някъде във втората половина не предишния мандат, член 32, който изисква всеки депутат в ЕП писмено да подпише декларация, че споделя една и съща политическа ориентация, която е утвърдена от  парламентарната група към която той принадлежи. Така, че тук, пред всеки от нашите представители там  ще възникне сериозното предизвикателство- много ясно да си дадат сметка на каква основа стъпват, като представители на Българската социалистическа партия и на нейните партньори и тука е ролята на нашата предизборна платформа. И  аз съм извадил един пример, какво би трябваше да бъде съдържанието на посланията, които отправяме към всеки един избирател в хода на кампанията. Защото се изгуби всякаква представа какви са всъщност нашите основвни приоритети.

 Велислава Дърева: Една страница е напълно достатъчно.

 Георги Пирински:Да, в нея ясно личи, че ние сме именно в дълбоката промяна на Европейския съюз, като социален съюз, за да можем да борим и бедността в България,  че това не означава, че забравяме нашата държава, напротив тука е записано, че социална Европа означава и силни социални държави. Тука са казани неща, които другите участници в кампанията не казваха. Примерно в третата точка, е че приемане на законодателство на Съюза срещу укриване и избягване плащането на данъци, прането на пари, корупцията, данъчните убежища и офшорните зони.  Не просто да кажеш, че тук  корупцияга я  гледаме като едни или други апартаменти. Това е болна тема по която нашите закони може да са много ефективни. Но има и такава седма точка: възстановяването на диалога и сътрудничеството на Европейския съюз с Руската Федерация. Конфронтацията  и санкциите да бъдат заменени с отношения на взаимно уважение и зачитане на легитимните интереси на страните. Тук им предстои на нашите много сериозно да дебатират и в групата,  и в парламента. Само искам да кажа, че не е еднозначна антируската позиция в Европейския парламент, има достатъчно хора които си дават сметка, че тази линия, първо е насадена отвън и самата Европа няма никакъв интерес.  Тоест, какво искам да ти кажа за нашите 5 евродепутати - те не са подготвени според мен, достатъчно за тези политически кампании и сблъсъци.

Велислава Дърева: Има един подготвен човек Това е президентът на партията на европейските социалисти. Това е единствения професионален политик в нашата група.   Има някакво странно убеждение ,че политиката е професия, а много сериозно и второ не е ясно не виенско колело където действат принципа слез и аз да се повозя. Искам да се върнем към този анализ къде БСП направи грешка. Защото много неща можем да изредим -  напускането на парламента. Тази илюзия, че има революционна ситуация и протестния вот ей така ще мине като порой и ще отнесе ГЕРБ, но нищо такова не се случи.  Тази амбиция, тази мисъл за предсрочни парламентарни избори. Да не говорим за недопустимата от политическа и морална гледна точка  битка, тази война, истерична, срещу Сергей Станишев.

 Георги Пирински Аз чух едно мнение преди време, от един от участниците в едно от предаванията по телевизията, което според мен имаше основание, казвайки че резултатът от едни избори, включително и тези, далеч в не решаваща степен зависят от последните два-три месеца и седмици. Целият образ, който си е изградил през един период на политическата дейност, той вече е формирал в хората може би едно не съвсем осъзнато усещане очакване могат ли тези хора, може и тази партия да отговорят на моите нужди и очаквания . Между тези два резултата 2017 и 2019,  според мен има един процес на постепенно спадане на усещането в обществото, че БСП може да бъде фактора за промяна.  От какво произтича това?  И от аспекти, които ти спомена.  Да речем отношението към Парламента.  Така или иначе и по Конституция, и по принцип България днес трябва да се развива като република с парламентарно управление. Това не е куха фраза, не е нещо там записано, което нищо не значи.  Това е формулата да се постига онова, което всички приказват.  Някакво  обединяване около общи интереси и някакъв процес, който ти дава възможност да говориш, да дискутираш и да излиза нещо, което се вижда, че е в полза на страната и на гражданите.

Велислава Дърева: БСП какво ни демонстрира с напускането на Народното събрание? Демонстрира, че  може без парламентарна опозиция, оказа се, че може. За радост на едни широки народни маси демонстрира,  че може и без парламент.  Така  делегитимиращ себе си като парламентарна партия и освен това аз чух такива фрази от високоотговорни хора в БСП, които казваха: Той  парламента и без това не работеше. Аз направих една справка: през тези три месеца от 17 февруари до 31 май парламентът е приел 37 закона, от тях 8 ратификации. Едната ратификация за приемането на Северна Македония отделно са приети 57- 58 решения. Отделно през това време президента наложи  наложи вето на три закона и в отсъствие на БСП, и в трите случая ветото на президента беше преодоляно- това бяха Изборен кодекс, Държавна собственост и Закон за личните данни, който пряко застрашава и удря свободата на словото… и те ми казват Парламента не работи.

 Георги Пирински: И да се върнем на твоя въпрос все пак: Къде се спъна БСП. Вторият  аспект, беше че вътре в нашата партия въобще не се осъществи една сериозна дискусия. Кой е правилния курс, как да се организираме.  Вместо това, онези, които не бяхме съгласни с начина по който се ръководи партията, в какво бяхме обвинени-  че ние сме агенти на ГЕРБ, че ние едва ли не искаме коалиция с ГЕРБ. След като други организираха младежки курсове на ГЕРБ и на младежкото обединение. Вместо да се култивира  едно сериозно другарско отношение, обсъждания и атмосфера,  ние бяхме свидетели и участници  в поредица от прояви, които търсиха разграничението, които въобще не допускаха една сериозна дискусия. И сега пак казвам, тръгвайки към местните избори ние ще разберем ли, че ако вървим по този път и онзи, когото призоваваме, Всевишния, няма как да не помогне. Няма как да стане тази работа.

Това се вече съвсем сериозни работи, включително и това настроение да се тръгне към пряк избор на нов председател. Спомни си какво беше последното изказване на Валя Богданова, на последното заседание на Националния съвет. Тя от  една страна застъпи тезата, че трябва да има констатация от Конгреса, за да влезе оставката в действие.  Тя все пак  от позицията на ръководител на комисията, която е призвана да тълкува устава, го заяви, но по отношение на прекия избор тя зададе няколко въпроса: Кои са легитимните участници в този избор? Как ще бъдат установени те? Как ще бъдат установени резултатите от тези избори.  И каква препоръка даде Валя -  може би да си изберем  една постоянна комисия по оплакванията, която да си действа и да си работи и да разглежда различните възражения.

Велислава Дърева: Има още един щекотлив въпрос, знае ли изобщо някой колко души членуват в БСП. Колко души наброява този избирателен корпус?

Георги Пирински: Този въпрос е, както знаеш, за мен е с твърде повишена сложност, но не знам кой беше могъл да се наеме да даде еднозначен въпрос Това бе и нейния въпрос. Гледайки миналия ден телевизия запомних мисълта на един от нашите избраници, че изборите се печелят от този, който държи списъците, който контролира комисиите и който отчита резултатите. Това беше като възражение срещу евроизборите и как са били проведени.  Но изглежда в нашия случай това не ни смущава.

Велислава Дърева: Понеже си говорим за препъникамъните, един от  камъните, които ни препънаха е съзнателното внушение, че този Национален съвет е един нефел,  той вече не е представителен, този Национален съвет е подменил листата на председателката, той е лош Национален съвет.  Но ако допуснем, че Националният съвет е лош и е подменил тази листа,  колко лоши са над 30 хиляди избиратели, които са гласували преференциално за Сергей Станишев и са го сложили на второ място?

Георги Пирински: Очевидно, по тази логика това се 30 хиляди лоши социалисти.  Но това, разбира се е казуистика. Мисля, че всичко което си говорим  трябва да влезне в разсъжденията на всеки един от делегатите на конгреса,  на членовете на НС, защото в края на седмицата ще имаме заседание на Националния съвет. И да си дадем сметка, направи ми  поразително впечатление това, което Георги Свиленски докладва, че цялата визия за кампанията, пропагандните материали,  първо са били приети, както той каза много трудно в щаба, както допълни Кутев,  не се знае кой ги е предложил. След това се оказа, че някой от участниците в кампанията са си направили техни материали, които видите ли не  само били в   несинхрон и малко противоречали на това, което ние сме сложили и създава се  впечатлението за един разнобой страшен.  Така ли ще бъде и на местните избори, не стои ли въпроса, ние, колкото и да са  различни общините да кажем:  Коя е социалната общинска политика?  Какво правим с общинската собственосг? Как изглежда общинския бюджет и  кого издигаме за кандидат? Коя личност е и това в перспектива за всяка една община особено за там където доминират десницата

 Велислава Дърева: За да стигнем до местните избори обаче, трябва да минем през един конгрес.  Какви са всичките рискове на един общо партиен избор, както повелява променения устав.  председателят да бъде избиран от всички членове на БСП, за които както казах ние не знаем колко са те.  Според мен това ще хвърли партията в страшен ажиотаж партията.

Георги Пирински: Отново  ще се  позова на Валя Богданова, тя говореше съвсем за същото.  Как си представяме ние, чисто като хронограма вместването на този избор за председател, с номинирането на кандидати, с кампанията на тези кандидати, при това  едновременно с кампания за Местни избори. Провеждане на конференции за номиниране за кметове, за провеждане на кампания.  Ясно е, че това е много безумна перспектива от гледна точка на спечелването на изборите.  И тук има още един момент, чух друга поразителна мисъл от народен представител,   млад човек, който каза:“ Как така ще избира конгреса? Едно малцинство от няколкостотин социалисти, а не цялата партия“.  Тук  имаме дефицит на елементарно политическо разбиране какво представлява един конгрес и особено конгрес на БСП.

Дърева: това означава липса на елементарна политическа култура създава се тази заблуда, обществото трябва да прегърне тази идея за пряк избор на председателя като най-прекият път към демокрацията, аз обаче  си мисля, че това е  точно обратния път.

Георги Пирински: Проблемът е от гледна точка и на това, което видяхме че демокрацията не е еднократен акт, тя е процес на съчетаване на лична отговорност с колективен капацитет и възможност за контрол , за отчетност, за търсене на отговорност от оправомощените.

Велислава Дърева: Председателят отказва да носи отговорност

Георги Пирински: Един пряк избор ще създаде един председател, който ще бъде над конгрес, над Национален съвет, на когото искаш

Велислава Дърева: Защо тогава трябва да има конгрес?

Георги Пирински: Защото те трябва да са виновни за нашите  неуспехи. имаше една такава формула един бивш първи държавен и партиен ръководител „Момчета, аз отговарям за успехите, за провалите – Вие.“ Така, че тук имаме на възпроизводство на тази философия.

Дърева: Обаче делегатите ще бъдат поставени в сложната ситуация, когато трябва да решат по този устав ли ще продължат да работи БСП или трябва да бъде променен. Според Устава излиза, че делегатите на конгреса имат правото да вземат едно крайно решение-  да разпуснат БСП, но нямат право да изберат председателят на партията.  Този абсурд съществува вече три години.

Георги Пирински: Да. Ти самата си свидетел колко тягостни са тези спорове за Устава, кой как го чете, на части  ли го чете,  дали прави необходимите връзки… Аз имам една надежда, че вместо да се впуснем в тази уставна творческа дискусия ще надделее някакво силно сериозно политическо  решение, което да извади делегати и всички.  Според мен в създадената ситуация трябва да има готовност Конгресът да избере председател на партията, което означава, че и сегашния председател отново да заяви своето разбиране, своите намерения да осъществява това, което има предвид госпожа Нинова като своя програма.  Струва ми се, че  и тя самата, и ИБ, и НС трябва да се изпълнят с разбирането, че трябва да направим така, че наистина конгресът-  като висшия орган, с всички правомощия да си  влезе в своята политическа отговорност.  Да не хвърли партията в един непонятен и неконтролируем процес или въз основа на сериозна политическа дискусия, на конгреса, в крайна сметка да се произнеса кой трябва да бъде ръководител на партията.

Велислава Дърева:Проблемът е, ние помним, защото сме участвали, преди в БСП имаше ожесточени идейни дискусии, ние спорихме яростно, но спорихме за идеи. Сега обаче няма такъв спор.  Сега споровете са съвсем различни, вече няма спорове Просто се хвърлят обвинение срещу някакви хора, като примерно се обвиняват, че искаме да правим коалиция с ГЕРБ.

Георги Пирински: Освен тази тема и  има и още една тема - злобата, хейтърството срещу ръководството на партията. Няма такова нещо  именно желанието за такава дискусия за каквато ти говориш се отхвърля с елементарната инсинуация, че всъщност става дума за омраза.

Велислава Дърева:Че става дума за властолюбци, олигарси… мога дълго да изреждам. Наистина има хейтърство само, че в обратната посока. Аз ще ти кажа най-забележителната тролска мисъл, която срещнах наскоро „Загубата без Станишев ще бъде нашата най-голяма победа. Победата със Станишев на тези избори ще бъде нашата най-голяма загуба.“ такъв шедьовър, но големия проблем че май няма нужда от хейтъри, защото тези хора които стоят на деловия президиум те изпълняват същия вид политика, същия вид политическо поведение, което за мен е много притеснително

Георги Пирински: Това е една линия, която се счита за правилна,  която е доста по-различно от това, което според мен БСП, като лява партия, трябва да търси и реализира сега. Защото не може само с „корупция“, „организирани престъпни групи“ с „истанбулска конвенция“, „пакт за миграция“ и още два-три такива анонса, това да бъде физиономията, идентификацията. Всеки един от тези проблеми има своята специфика и своите сериозни страни, но ние като социалистическа партия трябва да ги сложим в  контекста на една цялостна платформа, която преди всичко атакува основите на тези проблеми,  а те са социални, те  са икономически.  

Велислава Дърева: Докато си говорихме за препъникамъните, които БСП сама си поставя по пътя, пропуснахме един важен момент, в смисъл не го формулирахме и това е бягството от политическа идентичност на БСП.

Георги Пирински: Това наистина не достатъчно ясно откроихме, но тук е и отговорът на въпроса къде сгрешихме.  Ние не се откроихме достатъчно ясно своята идентичност, която не е толкова лесно да се експонира, защото не можеш да останеш с класически теми, включително социални послания Виждаш какво се случва в света, променя се мисленето на хората, променят се възприятията им. Тази дискусия, как ние се вписваме в това ново липсва изцяло.  

Велислава Дърева: На моите събеседници задавам следния въпрос „Що е консервативен социализим“ и има ли той почва у нас?

Георги Пирински: Не искам да се впускам, но мисля, че Сергей добре го характеризира като „дървено желязо“. Ние, в програмата си сме записали, че БСП е патриотична партия и вижда европейското развитие  съгласно българските условия и специфика. Между другото, говорейки за идентичността.  Ние имаме програма от 2008 година, за някои може да е новина, че  я има, но така или иначе времето е минало. Това са вече почти 10 години от нейното приемане. Има сериозна нужда отново да започне  програмна дискусия, която да прецени, защото ние сме записали политика за социална демокрация за постигане  на демократичен социализъм. Веднага възниква въпроса как точно го разбираме. Има две много различни интерпретации, от гледна точка отношенията на собственост.  Едната е, че демократичния социализъм е един вид демократичен капитализъм със силна социална политика. Другото разбиране, е че означава преобладаване на обществената собственост на другите видове. Преди две седмици не друг, а Джоузеф Стиглиц казва, че трябва да има обществени проекти, публични проекти, които са държавни, за основни сфери на публичните услуги – здравеопазване, образование, защото частната собственост им разказа фамилията. Те започват да  назовават нещата със собствените им имена, защото чувстват, че нещата отиват към кризисна точка и не се знае как ще бъдат разрешени, могат да бъдат разрешени и по разрушителен начин. Ние трябва да покажем как могат да бъдат преодолени по начин, по който хората имат нужда и  интерес как да станат.

Велислава Дърева: Какъв ще бъде най-добрия изход от този предстоящ Конгрес?

Пирински: Възстановяване на колективния начин на функциониране на БСП, на колективното ръководство, преди всичко в лицето на Конгреса.  С ясни пълномощия и задачи за Националния съвет и с един председател, който в пълна степен осъзнава своите отговорности, но не като еднолични изявления и решения, а като генериране на онази атмосфера на обсъждане, и на сплотяване около позиции и послания, която да направи БСП атрактивна, адекватна на това, което очакват хората. И разбира се, способна да победи.  Не само на местни, но и на парламентарни избори.  Ние трябва да променим възприятието за БСП от партия, представлявана от един лидер, в партия, в която има един друг дух, едно  друго качество на своя вътрешен живот.

Main Menu