СУ провежда кандидатстудентски изпити по БЕЛ, биология, физика и италиански език

08 Юни 2019 08:38

 

Днес Софийският университет "Св. Климент Охридски" провежда кандидатстудентски изпити по български език и литература, биология, физика и италиански език.

Продължителността на изпита по български език и литература е 4 часа.

Изпитът по БЕЛ се състои от две части: тест с 50 въпроса (той носи 70 точки, като 1/3 от точките са за въпросите по литература) и задача за изграждането на аргументативен тип текст по даден проблем - есе (тя дава 30 точки). Максималният брой точки е 100.

Кандидатстудентският изпит по биология продължава 4 часа и половина. Той е писмен и е с времетраене четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента:

Компонент 1 се оценява с числова оценка по шестобална система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички кандидатстващи с изпит по биология в Софийския университет.

Компонент 2 е задължителен само за кандидатите за специалност "Медицина" в Софийския университет.

Конкурсният изпит по физика е с продължителност 4 часа и се състои от тест и една задача върху материали по физика за средните общообразователни училища.

Задачата има за цел да се провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем.

Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката. Целта е проверка на познаването на физичните величини и закони.

При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Разпределението по зали може да бъде намерено тук.

Те са част от втората кандидатстудентска сесия, която продължава от 2 до 23 юни.

Предстоят изпити по математика I и II, английски и френски езици, журналистика, музика и други. Графикът е публикуван тук.

Междувременно, вчера бяха публикувани резултатите от майската сесия на държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

Проверката става с входящ номер и идентификационен код на адрес:https://zamaturite.bg/

Припомняме, че на първата матура по български език и литература се явиха 52 650 ученици.

На втората задължителна матура пък се явиха близо 40 500 зрелостници. /news.bg

Main Menu