Отец Иван е на легло

11 Юни 2019 16:08

Трудно ми е да ходя и все повече се задържам в леглото. Но изненада няма - все пак ми се натрупаха много години. Това заяви пред в. "България Днес" отец Иван.

74-годишният духовник от дълго време има здравословни проблеми, които на моменти се обострят. Не бяха малко и случаите, в които се налагаше да влиза в болница заради припадъци, но отново се връщаше към всекидневните си задължения в приютите си в Нови хан и Якимово.

Преди малко повече от година духовникът го беше закъсал и със здравето. Краката му започнаха да почерняват, а след преглед в болница се оказа, че страда от диабет. Преди това катастрофира тежко, но отново по чудо се размина с най-лошото. Имаше и случаи, в които вдигаше високо кръвно налягане и получаваше световъртежи и пак се налагаше хоспитализация.

 

"Не е хубаво човек да се оплаква и приемаме състоянието, в което се намираме. Болят ме краката и ми трябва патерица, за да стана от леглото и да се движа. Но всичко става бавно и затова лежа. Когато има работа да се върши, тогава ми прииждат сили и ставам малко по-активен, но не е като преди", каза още пред вестника благородният отец.

Дядо Иван сподели, че разчита на младите хора в приютите си да го отмятат в задълженията. Те насадили доматите, от които очакват богата реколта. "Господ е с нас и засега градушките и проливните дъждове ни пожалиха. Нямаме никакви поражения. Децата ходят на училище, но след това помагат по градините", разказа отчето.

Той традиционно има проблеми със събирането на пари за плащане на сметките. "Пак имаме големи задължения за електричество. Това е много особен момент, защото ако не платим, после се плаща такса за включване и сумата става още по-голяма. Други години през юни имахме достатъчно средства, но тази е по-тежка. Народът обедня и започна все по-малко да дарява", заяви с въздишка дядо Иван.

През зимата по неволя отец Иван и децата, които е приютил в Нови хан, караха на пости няколко седмици. Причината беше, че свещеникът едва свързваше двата края и нямаше пари за нещо различно от боб и консерви.

Main Menu