Печат на тази страница

Премиерът Борисов: С новите изтребители ще пазим и Северна Македония (ВИДЕО)

12 Юни 2019 17:40

„Първо, много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в „Ново село“, да видят какво прекрасно съоръжение е. Второ, днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“.

Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава учението „Ответен удар – 2019“ на полигона „Ново село“. Заедно с тях бе и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

На въпрос какво го е впечатлило от демонстрацията, Борисов заяви, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия.

„Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата“, коментира той.

Борисов подчерта, че такива учения дават бойно другарство.

 

"Всички ни знаят в света, че продължават цяло лято занятията тука. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават, каза премиерът.

В тактическото учение с бойни стрелби ответен удар тази година се включиха над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. Военнослужещите от Въоръжените сили на България бяха над 600 от 38-ми механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС.

Main Menu