Борисов: На Балканите мирът е възможен само като сме единни

13 Юни 2019 14:36

На Балканите мирът може да съществува само когато всички сме много силни, много единни и знаем, че всичко, различно от мир, ще е тотална щета за всички.

И Сърбия, и Косово го демонстрираха, и Босна и Херцеговина - най-бедни, най-неразвити, с хиляди човешки жертви. Това заяви пред медиите премиерът Бойко Борисов на финала на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2019 г.". Изявлението му е публикувано в социалната мрежа Фейсбук.

"За това и президентът Вучич, и президентът Тачи сме осъзнали - колкото повече мир има, да вдигаме брутния вътрешен продукт (БВП), да има по-високи доходи - това искат хората. А ние военните на тези учения ще демонстрираме колко добре работят ракетите или новите ни самолети", каза Борисов.

Борисов изтъкна, че вчера заедно с бойци от Северна Македония, Гърция, Албания, САЩ, а днес със Сърбия наблюдават колко важни са тези учения за дипломацията и за външната политика. "До вчера сме си сваляли самолети, днес всички заедно тренираме, показваме способностите си", каза Борисов. По думите му, ученията са важни за дипломацията и за външната политика на България.

Колкото повече се опознаваме, толкова повече възпиращата сила е най-важна. "Изводите са, че трябва да живеем в мир, а не във война. Колкото повече се опознаваме, толкова повече възпиращата сила е най-важна", добави премиерът Борисов.

Според оценката на премиера формированията ни са показали отлични резултати на тренировъчните бойни стрелби.

Учението "Шабла - 2019 г." наблюдаваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че правителството е гласувало средства за ремонт вертолетите Ми 24, Су -25 и това е видно. Доволен съм от резултатите, каза Каракачанов.

В тактическото учение се включиха над 1400 военнослужещи от формирования на Република България, Република Сърбия и САЩ. Проведоха се бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка" и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътните войски "Шабла - 2019 г."

"Само изчакайте да литнеме, да не ни уцелите", каза премиерът Борисов към военния министър Красимир Каракачанов, когато двамата се ръкуваха за довиждане на военното учение.

Main Menu