Адв. Петър Славов: Прокуратурата не е собственост на главния прокурор

14 Юни 2019 20:35

 

''За мен консултациите при президента бяха в рамките на законовия срок, така че не виждам нещо притеснително. Това, което лично мен ме притеснява, е, че номинации за главен прокурор вече могат да правят по трима членове от прокурорската колегия и от правосъдния министър'', заяви в предаването ''Лице в лице'' по БТВ адвокат Петър Славов.

Славов взе отношение и по темата с отказа на правосъдния министър Данаил Кирилов да излъчи своя кандидатура за нов главен прокурор. Адвокатът изрази надежда, че Кирилов ще преосмисли своята позиция.

''Поне да организира нещо като предварителен конкурс с ясни критерии за кандидатите, за да имаме едно истинско съревнование'', заяви той.

Юристът изрази мнение, че е много важно следващият главен прокурор да не възприема себе си като абсолютно олицетворяващ прокуратурата, защото тя не е негова собственост.

 

''Прокуратурата е централизирана, но главният прокурор не е началник на всички прокурори и магистрати, защото те трябва да бъдат независими'', допълни Петър Славов.

Main Menu