Ангелова провери 3 туроператора в Слънчев бряг

15 Юни 2019 16:09

Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност, безкомпромисни сме при нарушения. Това заяви министъра на туризма Николина Ангелова при проверка на обекти в Слънчев бряг, предлагащи екскурзии.

Инспекциите бяха направени съвместно с експерти на КЗП и Икономическа полиция по сигнали, че се извършва нерегламентирана дейност. За това бе сигнализирано на първата за този сезон открита приемна на министъра по Черноморието за граждани и представители на бизнеса.

Установена е липса на задължителна застраховка за туроператорска дейност, като това ще бъде докладвано незабавно на специализираната експертна комисия към министерството за евентуално заличаване на фирмата.

Министърът уточни още, че е констатирана и промяна на обстоятелствата за дейността, което също ще се провери и ако е извършено нарушение, то ще бъде добавено към първото.

Ангелова поясни още, че ще стартират процедура по заличаване на туроператора, ако е бъде представена действаща валидна застраховка.

Ако застраховката е подновена, но не е поставена на видно място, нито е представена в Министерството на туризма и отразена в системата, ще бъде наложена глоба и временно преустановяване на дейността, обясни още министърът.

Във втория обект на крайбрежната алея се е установила липса на видно място на валидна застраховка за дейността, което е задължително изискване по закон. Туристът трябва да бъде информиран за услугите, които заплаща. Ако застраховка наистина липса, ще бъде наложена санкция, коментира министърът.

По думите на Ангелов в третия проверен обект документите са се оказали изрядни.

Във връзка с проверките тя увери, че те ще продължат и подчерта, че за година и половина заради подобни нарушения сме заличили над 350 туроператора.

В момента контролните дирекции в Министерството на туризма, КЗП и Икономическа полиция инспектират дали изложените удостоверения на туристическите компании отговарят на търговците, които ги използват, и дали екскурзоводите са регистрирани и са преминали цялата процедура съгласно Наредбата за професионална квалификация на екскурзоводите.

Министърът акцентира, че те са длъжни да имат лично удостоверение, което е със специфични белези и не може да се предоставя на друго лице. Ако се установи некоректност, със сигурност дейността им ще бъде преустановена, категорична е тя.

В отговор на въпрос за гласуваните промени на Закона за Черноморското крайбрежие министър Ангелкова коментира, че частта на закона за административните санкции е стартирала за обсъждане преди 2 години с всички заинтересовани.

По думите ѝ целта е да бъдат опазени дюните и да се преустановят всички нарушения, като особено за неохраняемите плажове, санкциите да бъдат конкретизирани и да се налагат наказания.

Ангелова подчерта, че никога не са били против къмпингуването и винаги се е търсило широк диалог, за да може този вид туризъм да се развива по правилата.

Всички трябва да ги спазваме, за да можем да опазваме природата, допълни тя и увери, че ще се търси най-доброто решение на проблема.

Main Menu