Македонски историци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е българин

16 Юни 2019 10:46

Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос. Това заяви македонският историк проф. Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство, предава скопското електронно издание "МКД".

В интервю за телевизия Сител, Георгиев казва, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за български революционер.

Министрите на външните работи и на отбраната на България Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заявиха наскоро, че Македония трябва да признае, че Гоце Делчев е българин и заплашиха, че ще възпрепятстват членството на Македония в ЕС, ако това не бъде прието, припомнят медиите в съседната ни държава.

На това реагира и историкът Наташа Котлар, която казва, че "апостолът на македонската революционна борба, Гоце Делчев, е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Зелен фасул, картофи и зеле има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате ...!" - написа в профила си във Фейсбук Котлар.

Смесената комисия между България и Северна Македония още преди месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Това коментира пред БНТ президентът на България (2002 до 2012 г.) Георги Първанов.

По думите му, тя е обречена. Първанов призова да се изясни какво означава понятието "обща история", което е заложено в договора между София и Скопие.

В Скопие трябва да признаят, че македонската държавност е пораснала върху вековната снага на българската държава. Българската борба за свобода доведе до създаването на македонската държава, категоричен бе президентът на България от 2002 до 2012 г.

Main Menu