Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България

18 Юни 2019 11:11

Наличието на договор за Ф-16 означава, че България може да заплати сега, но министерство на отбраната може да каже каква точно е цената. Подходът на САЩ да бъде платена цялата сума е в полза на реализация на целия проект наведнъж и да няма забавяния, коментира пред „Тази сутрин“ по бТВ бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов.

Вероятно балансът вече е намерен и ще видим дали ще е малко над 2 млрд. лева, когато предложението официално бъде внесено.

Януари е решено да се излезе от ограниченията, защото придобиването на стратегически изтребител е въпрос на обновяване на цялата българска армия. Последните 20 години ВВС получава вертолети "Кугър" и самолети "Спартан", обясни Шаламанов.

 

Относно таванът на САЩ от 3 млрд. лева, това е максималния пакет, който може да бъде намален и то без да се намаляват бойните способности на самолетите.

Важното е да придобием целият пакет, включително подготовка на пилоти и инженери и самолетът да влезе на въоръжение, коментира бившият военен министър.

С решение на НС, с което ще се ратифицира този договор, трябва се даде цялостна оценка колко ще ни струва трансформацията на ВВС, това е само началото с тези 2 млрд. лева. В следващите 5-7 години трябва да се закупят още поне 8 самолета, както и радари. Трябва да се освободим от старата техника, добави той.

Влизайки в тази програма, следващите 8 самолета ще бъдат придобити на още по-ниска цена и ще позволи оптимално обновяване на армията. Сделката е изгодна за България, защото това е геостратегически избор и ще донесе ползи далеч извън армията, коментира Велизар Шаламанов.

Main Menu