Печат на тази страница

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

19 Юни 2019 11:29

 

От ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на политическите партии. Те са съгласни, че с 1 лв. субсидия партиите няма как да финансират нито дейността си, нито кампаниите си.

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод срещата им с ГЕБР за партийните субсидии.

На въпрос дали партиите няма така да станат зависими от бизнеса, той подчерта, че тяхното предложение е финансирането им да бъде публично, за да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения.

Карадайъ уточни, че вчера са внесли своите предложения за промените на субсидирането на политическите партии.

Според нас няма разлика между 1 лв. или 0 лв. субсидия, защото с 1 лв. партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си, обясни Карадайъ.

Той обясни още, че за това са предложили американския модел на отворено финансиране с 0 лв. субсидия от държавата.

По думите му във второто им предложение е да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси общинските и детските градини, като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. В тази връзка премиерът Борисов предложил във фонда да има между половин и един милиард лева за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на Министерския съвет.

Мустафа Карадайъ отбеляза, че третото предложение, което са направили от ДПС, е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски бе запитан дали би инвестирал в ТЕЦ-а на Доган. Той уточни, че темата, която коментират е друга, но винаги би инвестирал в проект на Доган.

От ГЕРБ предлагат общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите./ news.bg

Main Menu