ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

20 Юни 2019 20:46

 

Във връзка със смъртта на 6-годишната Мария от ИСУЛ изпратиха позиция до медиите, в която опровергават НЗОК за забавените документи.

По думите им независимо от тежкото вродено състояние на детето, то е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти. В резултат на това е постигната ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди около два месеца е наложил ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти.

По отношение на детайлите за финансовото обезпечаване на лечението, непокривано от НЗОК от болницата отбелязват, че за тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лечение, нито е предявявано искане за такова.

От ИСУЛ подчертават още, че дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. По думите им тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии - онкологичните заболявания при деца.

В тази връзка те изтъкват, че не са съгласни с твърденията на НЗОК и имат доказателства на документи за това.

Затова от ИСУЛ предлагат среща с ръководството на НЗОК и ръководството на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" за изясняване на проблема, както и за отстраняване на бъдещи възможни недоразумения.

Припомняме, че на вчера стана ясно, че 2 месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете. За проблеми след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб".

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница "Исул", впоследствие детето починало.

По повод смъртта на 6-годишното момиченце председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева заяви, че НЗОК два месеца не е отпуснала лекарства и не е представила свое становище.

По думите й НЗОК няма нужния капацитет да работи като Фонда за лечение на деца.

В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От НЗОВ призоваха да не се изнася невярна информация, защото това не било в полза на пациентите.

Смъртта на 6-годишното момиченце стана повод за разгорещена дискусия и в парламента. Депутатите се скараха, а от БСП поискаха изслушване на директорите на НЗОК и "Медицински надзор". /news.bg

Main Menu