Откриват Исторически парк № 1 край Варна - Празникът е безплатен за посетителите в събота и неделя

21 Юни 2019 14:13

Един млад българин показа на всички нас, че и една птичка пролет прави. С много труд и отдаденост на родолюбиви каузи, без хленчене и хульосване на всичко българско, 42-годишният горнооряховец Ивелин Михайлов не само мотивира хиляди българи от цял свят да станат част от чудото, наречено ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК № 1 В СВЕТА. Без излишен шум той показа величието на българския дух с неговата безгранична културно-историческа мощ и постави паметници на български владетели, върнали свободата по български земи не на три морета, а на два континента - от Челе ди Булгария в Италия до град Тетюши в Татарстан. Отдалечени на 4 хиляди километра един от друг паметиците на Кубратовите синове Алцек и Котраг показват Българската империя на духа, която е владяла света преди повече от 1300 години.

С откриването на Историческия парк край Варна се отбелязва за първи път Национален празник – Ден на българския фолклор – 22-ри юни Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света вече е факт и ще посрещне първите си посетители на 22-ри юни с мащабно откриване. Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. С грандиозна културно-развлекателна двудневна програма, включваща народни танци, музикални изпълнения, занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания ще бъде отворен входа към Исторически парк. Празникът ще отбележи и едно второ значимо за българската история и дух събитие - първият Национален ден на българския фолклор.

Пищен вечерен концерт на „Булгара-симфони“- група Булгара и Симфоничен оркестър към Варненската опера; атрактивно кукерско представяне, шоу от преобразени в средновековни доспехи виртуози на огъня „Палячи“, атрактивни авторски спектакли в изпълнение на Ансамбъл „Чинари“ - „Траки“ и „Прабългари“ са само малка част от събитията по откриването на културно-историческия атракцион, очакван с нетърпение от хиляди българи у нас и живеещи в чужбина.

Входът за събитието е безплатен, а пълната програма ще намерите тук:
https://www.facebook.com/events/591505397982290/

В началото на юни Ивелин Михайлов поведе официална делегация от представители на фондация „Въздигане“ в град Челе ди Булгерия, Италия. Там за четвърта поредна година бе отелязано поставянето на паметника на Кубратовия син Алцек. Паметникът е поставен в центъра на град Челе ди Булгерия, на едноименния площад Алцек.

Управата и гражданите на Челе ди Булгерия, побратимен с град Велики Преслав, и представители на Фондация „Въздигане“ полагат всяка година усилия за развитие на партньорство между двете страни с основна цел възстановяване на съвместната ни история и култура на автентичен и разбираем език, както и създаване на условия за посещение и културен обмен.

Събитието беше отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните жители, така и от българите. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, заселени от нашите предци. Тържествата, освен от местните жители, бяха посетени и от български училища в Италия, които подкрепят запазването на българското самосъзнание зад граница.

По време на тържествата Ивелин Михайлов бе обявен за носител на почетната награда Алцек, която ще бъде връчена в края на месец юни в Италия.
Паметникът на Алцек е първият паметник, поставен на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планина Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн.

На 27.07.2019 г. ще бъде поставен и друг паметник на български владетел на чужда територия. Това ще бъде паметника на Кубратовия син Котраг в град Тетюши, Татарстан. Фондация „Въздигане“ и кметството на град Тетюши, Татарстан си партнират за поставянето на паметник на Котраг, вторият син на царя на царете Кубрат и основател на Волжка България (днешен Татарстан).

Паметникът ще бъде поставен на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен паметника изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.

Автор ПАТРИЦИЯ КИРИЛОВА

Main Menu