Георги Марков: Защо държавата да хрантути БСП, щом после не идват в парламента?

22 Юни 2019 15:48

Съгласен съм субсидията да е 1 лев. Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ Георги Марков пред Нова телевизия.

Когато нямаше субсидии за партиите, бяха достижими 2 млн. гласа, а сега са мечта по думите му. Според него не трябва да се подкрепят партии от по 1%, за да се съберат после 7 партии с по 1% и заради ниската избирателна бариера от 4% се вмъкват в парламента.

Когато е нямало партийни субсидии и хрантутене от държавата, хората не ходели на мач, на кино и на театър, за да слушат народните представители във Великото Народно събрание.

Защо сега парламентът е на това ниво и "депутат" стана мръсна дума, пита той. Защо държавата ще хрантути партията БСП, за да стане парламентарна и от такава да стане извънпарламентарна, а представителите й да липсват 4 месеца в парламента, допълни Марков.

 

Според Марков ПЕС и ЕНП няма да имат мнозинство в парламента. Нито Вебер, нито Тимерманс ще бъдат избрани поради това, че в Европа има много натрупани проблеми, а те са част от тях, прогнозира депутатът.

Припомняме, след дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

 

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

 

БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Днес се очакваше депутатите да гласуват на второ четене проекта за намаляване на субсидиите. Това обаче се отлага засега, защото в НС не е постъпил доклад от бюджетната парламентарна комисия.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че заедно с ВМРО са направили равносметка и са преценили, че решението трябва да се отложи, докато се направи консултация с всички политически сили.

Вчера стана ясно, че премиерът възнамерява да свика коалиционен съвет по въпроса с партийните субсидии.

 

Main Menu