КПКОНПИ: Всички са чисти в Апартаментгейт

24 Юни 2019 16:17

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов по скандала "Апартаментгейт".

Това става известно от решенията на комисията, публикувани на нейния сайт. Всички решения завършват със заключението, че не се установява конфликт на интереси. Най-дълго - 13 страници - е решението за заменените апартаменти на Цветан Цветанов, с които той си купува прословутото жилище със собствен асансьор в сграда на "Артекс" в кв. "Изток". Заключението е, че той не е упражнявал правомощия в служебно качество при сделката с имотите.

Проверката на КПКОНПИ започна след информация в медиите за купени под пазарните стойности имоти от хора във властта вследствие на предполагаема търговия с влияние.

Въпреки заключенията на КПКОНПИ Цветан Цветанов, Ваня Колева, Цецка Цачева и Красимир Първанов се разделиха с постовете си.

 

Вижте коментарите в социалните мрежи след тази новина:
Весислава Танчева – PR експерт

КПКОНПИ изпра всички в #АпартаментГейт и в това няма изненада.
Щеше да е странно комисията на Пацо Терацо и Тони Балкони да наприви капата на Цецо Асансьора, Цецка Изкопа или кумците и заместниците им...
Нали?

 

Емил Георгиев - юрист
От практиката на КПКОНПИ по #АпартаментГейт:

- депутат не може да оказва влияние върху органи или лица, които не са му (формално) подчинени;

- депутат не е в състояние на „икономически зависимости“ от строителна фирма, от която придобива апартамент на цена, по-ниска от пазарните;

- главен секретар на министерство не е в конфликт на интереси, когато си купи апартамент на цена, по-ниска от пазараната, доколкото сключва този договор като физическо лице, а не като главен секретар на министерството;

- парламентарен секретар на министерство също не е в конфликт на интереси, когато придобие апартамент на цена, по-ниска от пазараната, щом в Устройствения правилник на министерството не пише, че парламентарният секретар има служебни правомощия да осъществява сделки с недвижими имоти.

От една страна не е лошо да си имаме скъпоплатен антокорупционен орган, който чат-пат да ни забавлява с някоя и друга азбучна истина.

От друга дейността му спокойно можем да аутсорснем на някое телевизионно лайфстайл предаване.

И без това жанрът се радва на сериозна популярност сред управляващите, като ще спазим изискването за справедлив процес с възможност за обжалване пред “Съдебен спор”.

 

Десислава Иванчева – бивш кмет на район „Младост“
КПКОНПИ изпра всички от #Апартаментгейт! Липсвал конфликт на интереси, а откъде са парите и защо са тези цени за управляващи не каза! Във всяка друга държава след такава нагла подигравка народа вече щеше да е на улицата...


Биляна Петрова – бивш зам.-кмет на район „Младост“
КПКОНПИ изпра всички от #Апартаментгейт! Напълно закономерно, логично и последователно действие на комисията. Тя НЕ е създадена да се бори с корупцията, а да бъде бухалка срещу неудобните на властта.

И така ще бъде, докато обществото тъне в апатия, докато липсва онзи свободолюбив дух и заряд на осъзнатата лична съпротива, която не е просто акт на краткотрайна емоция във фейсбук.

 

Илиан Василев - анализатор

Направо съм изненадан, до дъното на душата си. КПКОПНИ, чийто председател сам е разследван, да открие нарушения по темата, за която е разследван.
Тези са направо вкупом за метене. Като структура - тотално излишни, тотално компрометирани, тотални фейкови.

 

Нора Стоичкова - журналист
Сега всички се вторачват в КПКОНПИ, които естествено си просят закриването. Но докато всички сме вгледани в поредното безобразие, сделката с ЧЕЗ върви с пълна пара. Миналия път с Гинга Върбакова, чешкото ръководство не беше съгласно и пушилката се вдигна откъм Прага насам. Сега ЧЕЗ си траят. Но Еврохолд няма достатъчно собствени средства да купи ЧЕЗ и съответно ще взима заем от чужди банки. 335 млн. евро са добро вложение за банките, само ако ЕВРОХОЛД заложи нашите сметки като обезпечение, тъй наречените "бъдещи вземания". Нещо като дългосрочните договори за изкупуване на ток от американските централи, където ясно е указано как ще се вдига тока за населението, за да се гарантира печалбата. Това е кошмарът, който ще ни застигне още наесен, ако разрешат ссделката от КЕВ, КЗК и КПКОНПИ и който дори енергийните експерти в момента не забелязват.

 

 

Любо Кольовски

"Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) оневини всички властимащи, за които преди няколко месеца стана ясно, че са си закупили апартаменти в столицата на цени, значително по-ниски от пазарните. Антикорупционната комисия не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, срещу Вежди Рашидов, както и срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Решенията, които са с дата 19 юни, по седемте производства са публикувани на сайта на комисията. Цветанов, Ангелкова, Колева, Първанов, Рашидов, Цачева и Панов бяха разследвани от Комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца.", съобщава Правен свят, както и други медии и сайтове.

 

Обществеността приема с аплодисменти решението на КПКОНПИ, а представтели на Инициативния комитет по посрщане на отдавна чаканото решение поднесоха цветя на ръководството на комисията и обкичиха с венци парадния вход на сградата, където заседава антикорупционния орган. Съобщава се още, че ИК е предложил на КПКОНПИ, на Народното събрание и Министерския съвет да бъде учредена специална и голяма парична награда, която да се връчва на всички заподозрени за корупционни сделки, оправдани от КПКОНПИ и несраведливо обвинените да бъдат пращани на едномесечна почивка на Кайманските острови, както и Фиджи, Бали и др. екзотични дестинации. Така поне отчасти ще се компенсират страданията и мъките на несправедливо обвинените.

Main Menu