Продадохме винетки за 24 млн. лв.

25 Юни 2019 14:53

"До средата на юни имаме над 4 млн. продадени електронни винетки, приходите от които са над 24 млн. лв.", съобщи на брифинг заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Хубавото на тол система е, че факторът време, прекарано в страната, ще бъде минимализиран. С бъдещата тол система пътуването в рамките на страната - т.е. времето, което превозното средство ще прекарва в страната, няма да бъде водещо“, заяви Николай Нанков.

От своя страна, директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов посочи, че по отношение на транзитния трафик на товарни автомобили в момента се попълват ръчни карти, в които се отбелязват крайните точки и маршрута. Те важат за 24 часа, за които превозното средство трябва да напусне пределите на страната.

 

На 16 август ще стартира реалното тестване на системата на терен, а до два месеца се очаква да станат ясни крайният ѝ обхват и тарифите.

Националното тол управление е разработило специален онлайн калкулатор, с който всеки превозвач може да изчислява разхода си за преминаването му по определен маршрут.

Първоначално в обхвата на системата ще влязат не повече от 6 хил. километра от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично от втори. За различните пътища ще има и отделно тарифиране.

Директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов посочи, че по отношение на транзитния трафик на товарни автомобили, в момента се попълват ръчни карти, в които се отбелязват крайните точки и маршрута.

За надеждното функциониране на системата вече е изградено Национално тол управление, където общо 629 служители работят в специално оборудвани помещения – диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други.

Main Menu