59 души са загинали при катастрофи за по-малко от месец

26 Юни 2019 11:53

59 души са загубили живота си при катастрофи от началото на месеца. Това съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев пред bTV. Той посочи, че през последните няколко седмици в цялата страна има изключително много пътни инциденти. По негови думи те се дължали на три основни причини - неправилно изпреварване, загуба на контрол над автомобила и отнемане на предимство.

Само преди няколко седмици статистиката е отчитала 10% по-малко жертви в сравнение с 2018 г.

Комисар Рапчев заяви, че пиковите часове на катастрофи през лятото са между 17 и 19 ч.

Той призова шофьорите да не се изнервят, когато попаднат в задръствания, и да не предприемат рискови маневри. Рапчев напомни и че е важно водачите да шофират отпочинали.

По негови думи превишената и несъобразената скорост също са сред основните причини за катастрофи. Не може на път, който не отговаря на изискванията, да се движиш с висока скорост, категоричен бе той.

Рапчев обясни, че новият център за безопасност на движението ще координира действието между различните институции - в него ще има хора от "Пътна полиция", пожарната, Агенция "Пътна инфраструктура", Автомобилната администрация, както и центровете за спешна медицинска помощ.

"Това са първите хора, които трябва да дойдат, когато има инцидент на пътя. Те трябва вземат бързи решения, да пренасочват движението, за да не влязат и други хора в тапи. Бързото действие е наистина важно", отбеляза началникът на отдел "Пътна полиция".

Припомняме, само за изминалите дни станаха няколко тежки катастрофи.

В петък моторист се заби в бус на АМ "Тракия" и загина. Верижна катастрофа по-рано през деня също взе две жертви.

В нощта срещу събота станаха и две тежки катастрофи в Хасковско, при които двама души загинаха, а други трима бяха тежко ранени.

В събота пък бус с 8 деца катастрофира край Априлци. Към момента двама души все още са в болницата.

Вчера българин загина при тежка катастрофа на бус в Румъния, а други четирима сънародници бяха ранени.

По тази причина Институтът за пътна безопасност започна безпрецедентен 24-часов мониторинг на пътищата.

 

Main Menu