Печат на тази страница

БСП също поиска машинното гласуване да остане

28 Юни 2019 15:33

Отмяната на машинното гласуване е абсолютно неприемливо и ще срещне сериозен отпор както в парламента, така и в обществото. До това заключение стигна депутатът от БСП Крум Зарков на дискусия на тема "Как да бъде успешно машинното гласуване на местни избори 2019?", организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Според него безотговорно би било да не се погледнат и онези трудности, които са реални и всички институции трябва да погледнат към тях. За да бъдем отговорни, трябва да поставим въпросите там, където са и да намерим решенията, призова Зарков.

Той настоява, че Народното събрание трябва да огледа внимателно сроковете, при които се провежда обществената поръчка за машините. По този начин обвързването на срока с указа на президента за насрочване на изборите рязко стеснява и скъсява сроковете и трябва да се види дали може да се направи нещо в посока внимателно оглеждане на обществените поръчки за машините, уточни Зарков.

По думите му една от причините да се водят дискусии "за или против машинното гласуване е, че предишните анализи на ЦИК не са използвани за преодоляване на трудностите. За отмяна на машинното гласуване не трябва въобще не става дума. Безотговорно би било спрямо закона и принципите да се говори за отмяна на машинното гласуване, посочи социалистът.

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител за възлагане на обществена поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Относно жалбата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред общественото радио, че изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен.

В коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка омбусмана Мая Манолова запита защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им.

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията постъпиха три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

Единствено тази на "Сиела Норма" е отговаряла на условията - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лева без ДДС.

На 8 май 2019 г. правителството отпусна допълнителни 9 млн. лева на Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване на европейските избори.

Научавайки за цената на машините за гласуване общественият посредник Мая Манолова запита защо цената на наема им е колкото цената за тяхната продажба.

От ЦИК увериха, че са спазили закона при избора на изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Методическите указания за машинното гласуване бяха приети шест днипреди самия евровот./news.bg

Main Menu