Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

29 Юни 2019 12:54

Субсидиите за партиите трябва да се намалят, предвид бедността в България, но тя не може да бъде и прекалено ниска.

Така коментира президентът Румен Радев в предаването "Панорама" по БНТ един от основните политически сюжети през последните седмици - развитието по скандала след разкритията за надвзети суми по субсидиите на партиите и натиска не само да върнат сумите, но и те в бъдеще да бъдат намалени драстично.

Според него е необходимо да се заложи на разума и да се избегне зависимост от бизнес кръгове.

 

Припомняме, че самият той по-рано заяви, че големият проблем не е във финансирането на партиите като размер на субсидията, а да има механизъм, който еднакво да третира партиите.

Припомняме също така, информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като на първо четене депутатите одобриха за намаляване на партийните субсидии за 1 лев, се проведе Коалиционен съвет за обсъждане на субсидиите, на който бе решено, че ще се търси общо мнение.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ първи са възстановили парите от надвзетите субсидии.

Ден по-късно от БСП обявиха, че нямат пари в касата за да върнат надвзетите субсидии и те ще им бъдат удържани от следващата субсидия.

От ДПС също заявиха, че вече са върнали надвзетата субсидия.

Радев засегна и други актуални теми, сред които сделката за покупка на изтребител F-16 от САЩ.

Очаквано за него отправи остри критики към правителството.

Според държавния глава последното предложение от американска страна предвижда сериозно намаляване на бойните възможности на изтребителите, които България ще закупи.

Българското правителство за него не е подготвено по отношение на американското законодателство и проявява наивност и непознаване на програмата за продажби на военна техника в чужбина. Радев е притеснен, че сделката ще бъде на гърба на военните летци и техници, които ще трябва да изпълняват бойни задачи с неподходящо оборудване, както и на българския народ, който ще плати за новите самолети, без да получи адекватна защита.

На 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

След като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката./news.bg

Main Menu