Дядо оцеля 5 дни в Еленския Балкан

30 Юни 2019 13:45

77-годишен мъж от град Дебелец оцеля като по чудо 5 нощи под открито небе в Еленския балкан, без храна и сред горски хищници.

На 25 юни бай Йордан тръгнал към бащината си къща в безлюдната махала Косевци, високо в планината. До запустялото селце нямало път, затова негов познат го закарал до Каменари, а оттам продължил пеша през пущинаците. Вечерта на същия ден разговарял със сина си и казал, че още не е стигнал махалата, но му остават само още няколко километра.

Роднините подали сигнал и на тел.112, но инатливият пенсионер отказал помощ. Скоро обаче батерията на телефона му паднала и синовете му изгубили връзка с него. На 26 юни го обявили за местно издирване, съобщава "24 часа".

На крак бил вдигнат целият наличен състав на полицейското управление в Елена, спасителите към пожарната от Горна Оряховица, доброволци от Планинската спасителна служба, горски, ловджии с високопроходим джип. Било докарано и полицейско куче. Включили се служители на специализираните полицейски сили от Велико Търново.

Най-голямото притеснение било, че може и да не открият дядото, защото в района бродели две мечки и вълци, разказаха участвали в акцията.

Около 13 ч. в събота спасителите открили раницата и връхни дрехи на бай Йордан, а скоро и него самия, пропаднал в дълбоко дере. Старецът бил контактен, но дезориентиран, измръзнал, мокър и гладен, защото го застигнал порой в планината. Освен това бил диабетик и три дни бил без инсулин.

Със специална носилка на спасителите от бившата Гражданска защита успели да извадят изтощения дядо от силно пресечената местност. Той е прегледан първоначално в спешна помощ в Елена и е транспортиран в болницата във Велико Търново, където е настанен за стабилизиране на състоянието му./news.bg

Main Menu