Печат на тази страница

Хиляди пациенти отново останаха без животоподдържащо лекарство

07 Юли 2019 09:36

Хиляди пациенти без животоподдържащо лекарство. От българския пазар отново трайно изчезна важен медикамент – този път за болни от ревматологични и кожни заболявания. Парадоксът е, че основният подходящ заместител не е регистриран у нас, а пациентите пътуват в чужбина, за да си го набавят.

 

Същият медикамент се оказва основна терапия и за хиляди болни от ревматологични заболявания. От здравното министерство обясниха за NOVA, че фирмата се оттеглила от българския пазар заради производствени проблеми. Освен това за ревматичноболните и пациентите с лупус имало алтернативи. Оказва се обаче, че единственият подходящ заместител за терапията на Мариела и останалите болни от лупус не само не се поема от Касата, но и все още не е регистриран в България.

 

„Заместителят не се продава в България, не се вкарва, не се разпространява. Алтернативният вариант е да го търсим в близките страни - Турция, Гърция. Близки, познати, приятели, когато няма кой, се пътува до Гърция – аз или мъжът ми. Голям стрес е, защото има хора, които нямат възможност да пътува, нямат възможност да си набавят заместителя и те реално стоят без лечение”, обясни Мариела Петрова пред Нова телевизия.

 

От години здравните власти договарят все по-ниски цени, по които държавата да плаща напълно или частични скъпи медикаменти. Така обаче пазарът ни става нерентабилен за някои от чуждите фирми, отчитат от бранша. В същото време, само за година от българския пазар са изчезнали близо 160 лекарства, сред които и животоспасяващи препарати.

Main Menu