Печат на тази страница

ГЕРБ освободи Цветанов от всички ръководни постове

07 Юли 2019 17:01

Цветан Цветанов беше официално освободен от всички ръководни постове в ГЕРБ - заместник-председател на партията и на Изпълнителната комисия. Той обаче остава партиен член. Това бе решено по време на извънредното Национално събрание на управляващите в неделя.

Предложението за освобождаването на Цветанов беше прието с 1046 гласа "за", 10 "против" и 11 въздържали се.

След промените ГЕРБ остава с двама заместник-председатели, вместо с трима, както беше досега.

"На мен ми е най-тежко, но това е животът. Спокойно можех да изляза днес и да кажа: "Спечелихме изборите. Вадим тази точка от дневния ред. Цветанов остава, няма да подава оставка", каквото направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите. Ключовата дума е справедливост и тя е важна, защото хората ни гледат. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува. Навремето ни избраха, защото първо бяхме добри полицаи и сега трябва да бъдем същите. Едва ли на хората, вдигнали ръка за освобождаването на Цветанов, им е било лесно след толкова години работа. Но ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия", коментира след гласуването на кадровите промени премиерът Бойко Борисов.

В 11-членната Изпълнителна комисия делегатите решиха да влязат Цвета Караянчева и Тодор Тодоров. Кандидатурите им бяха издигнати от министър-председателя.

От комисията бе извадена и Румяна Бъчварова. Тя стана посланик на България в Израел.

В речта си на събранието премиерът заяви, че очаква Изпълнителната комисия да промени размера на членския внос, предвид намалената на 1 лев за глас субсидия за партиите. Идеята е вноската да се запази за учащите и пенсионираните членове на ГЕРБ, а за останалите да стане по-висока.

„Тези, които са били в листите и са спечелили изборите, трябва да дадат своя дан за функционирането на партийните структури”, категоричен бе Борисов.

Той коментира и други актуални теми от политическия и обществен живот.

“С Григор Димитров си говорих. Казва ми: “Ходих си до Хасково. Толкова промени има в тази държава". В частта на направеното ние нямаме конкуренция. Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че ще направиш “Витоша” пешеходна, че ще направиш естакади из София, че по “Струма” ще ходят на море и ще се връщат да си вечерят вкъщи. Това вече е факт. Толкова много е направено, че ако тръгна да припомням всичко направено през тези 10 години...”, каза премиерът.

В сряда правителството ще разгледа проектодоговора за въоръжените сили, обяви Борисов. "И в енергийните проекти се движим много добре - да не се хвалим предварително, но до 2-3 седмици ще се разбере", загатна още министър-председателят.

Той коментира и дипломатическото напрежение, възникнало между София и Белград по повод статута на Косово. „Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”, каза Борисов.

Сръбският външен министър Ивица Дачич се оказа засегнат от думите на българския министър-председател, който обяви че испанецът Жозеп Борел, номиниран за първи дипломат на ЕС, трябва да защитава интересите на Общността, а не тези на Испания. Тя е сред страните, непризнаващи независимо Косово.

„Така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион. Там трябва да се вземе окончателно решение”, заяви още Борисов.

Той коментира, че Ивица Дачич му е добър приятел и България ще продължи да помага на Сърбия.

На Националното събрание на управляващата партия, което се проведе в НДК, присъстваха над 1000 делегати от цялата страна. В началото на форума, във видеообръщение, председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, посочи, че делегатите, освен промени в Изпълнителната комисия, ще имат възможност да помислят за бъдещето на партията. Той благодари за лоялния ангажимент на ГЕРБ към ЕНП и определи Бойко Борисов като истински лидер с визия за своята държава и ЕС.

Дол похвали и водача на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел за безупречната й работа като еврокомисар./nova.bg 

 

Main Menu