БСП гледат сериала "Опраскване на Изборния кодекс"

09 Юли 2019 18:03

Всеки път в навечерието на избори променяме Изборния кодекс. Тази критика отправи Крум Зарков от БСП във връзка със законодателните промени, които управляващите предложиха тази сутрин. С промени в Изборния кодекс се предлага отмяната на машинното гласуване.

След като всячески ГЕРБ се е опитала да опорочи европейските избори, премахването на машинното гласуване, според социалиста, вече е прекалено. Това е пореден епизод от сериала Опраскване на Изборния кодекс, иронизира Зарков.

"В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме Изборния кодекс. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. У нас - на всеки два месеца обръщаме закона с хастара навън", каза още Зарков. Според него управляващите днес са доказали, че не отговаряме на критериите за демократична и правова държава с предложението си за отмяна на машинното гласуване.

Още утре правната комисия ще разгледа внесените днес предложения, прогнозира той и апелира към защита на тези минимални постижения на демократичната ни система.

По думите му машинното гласуване е било съзнателно опорочено, за да може при последвалия анализ да се стигне до извода, че то трябва да бъде премахнато.

"Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина, както и с преференциите, най-добре да върнем цветните бюлетини. Нула лева субсидия и цветна бюлетина - 1989 година", коментира Кирил Добрев.

"Тогава баща ми ме събуди с думите: "Отивай да гласуваш. Има една розова бюлетина и много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш". 30 години са минали от тогава. Да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е голям разход и един човек се представя добре във всяка една от дисциплините и смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства", продължи в типичния си стил Кирил Добрев.

Добрев обяви, че обратното броене за 30 години демокрация е започнало.

По думите му местните избори най-силно се нуждаят от машинното гласуване, защото само един или два гласа могат да направят общински съветник с преференция. Добрев изрази мнение, че държава, в която ще функционира суперкомпютър, трябва да може да осигури и нормално машинно гласуване за произвеждането на избори.Едно от предимствата на машинното гласуване е липсата на недействителни бюлетини, с които се злоупотребява, смятат социалистите.

По думите му, аргументите на ГЕРБ, че хората се справят трудно с машинното гласуване не издържат, защото близо два милиона и половина пенсионери си получават пенсиите от банкомати, като натискат много повече бутони. "Машината, за разлика от химикалката и химическия молив, не манипулира, защото при нея всичко е ясно. Трудно се носи и машина на гръб. Тежка е. Колегите имат опит с чувалите. Как си представяте да имаме суперкомпютър, а да не можем да се справим със софтуера на машините", каза още той.

Ако се стремим към демокрация, трябва да жертваме определени средства, настоя опозицията.

ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции.

Припомняме, че на европейските избори след много настоявания беше проведено машинно гласуване в 3000 секции, като още преди това ЦИК призна, че не може да гарантира сигурността на вота при машинно гласуване във всички секции.

Омбудсманът Мая Манолова е сред най-ревностните поддръжници на машинното гласуване, макар че тя остро атакува цената на наема на машините за евровота. Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента.

Въвеждането на машинно гласуване беше и едно от исканията на БСП, заради които те напуснаха парламента няколко месеца преди изборите./news.bg

Main Menu