Печат на тази страница

Дончев призна за самозабравили се в ГЕРБ, имало над 10 сигнала за кметове

11 Юли 2019 12:30

Все още няма избрани членове на етичната комисия на ГЕРБ, но се водят разговори, има кой да приема сигналите (за нередности на членове на партията). Това обаче не е разследващ орган. Това отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми за контрол, които да отговарят на очакванията на хората", обоснова Дончев необходимостта от създаването на етичната комисия в управляващата партия.

Сигналите до комисията досега били повече от 10 срещу кметове от ГЕРБ от цялата страна. Зад тях стоели хора с имената си. Щели да се приемат обаче и анонимни сигнали. Трудността особено в предизборна ситуация била да се отделят местните интриги от действителните случаи.

Членовете на етичната комисия ще се избират от изпълнителната комисия. Те ще са между 3 и 5 души и имената им щели да станат ясни до края на месеца.

Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е това да отговаря на доходите, посочи вицепремиерът във връзка със съмненията за корупция, но се съгласи, че в ГЕРБ имало самозабравили се хора, които заемат високи държавни длъжности. Той обясни това с това, че по принцип хората са "слаби" и попаднали на властова позиция много от тях се изкушават да черпят от облагите на властта.

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански, който е от ГЕРБ, Дончев каза, че нещата изглеждали смущаващи, но още се проверявали и вероятно другата седмица ще има решение.

След като Цветан Цветанов вече не е част от ГЕРБ трябвало да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата на партията.

По отношение на машинното гласуване Дончев посочи, че членовете на ЦИК казват, че при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да каже "каквото ще да става".

Второто, с което трябвало да се съобразят, е опитът на другите. Нямало държава в ЕС, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената държава в ЕС с машинно гласуване, тя трябва да си произведе машините, каза Дончев. За него проблемът е наемането на машините в последния момент, което било огромен риск./news.bg

 

Main Menu