Печат на тази страница

Румен Петков за F-16: Ще купим най-скъпите прахосмукачки

11 Юли 2019 18:07

Със сделката за F-16 САЩ показаха, че стимулират политическата корупция на най-високо ниво в България. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция във Варна, цитиран от Радио „Фокус“ – Варна. В подкрепа на твърдението си той посочи, че разследването за продаване на паспорти на македонски граждани, водено срещу служители в агенцията за издаване на удостоверения за български произход, е спряло веднага, след като военният министър е заявил, че F-16 са най-добрите самолети.

„Македонският премиер тогава беше декларирал, че е готов да съдейства на разследването. Това е циничен пример как се стимулира политическа корупция, която на нас ни струва 2.2 млрд. лева“, заяви Петков.

Според него изплащането на повече от 200 млн. долара на самолет е много по-висока цена от тази, при която страни като Румъния, Чехия и Бахрейн са направили сделки. Той определи като цинизъм твърдението на външния ни министър, че е договорена отстъпка от 60 млн. долара.

„Предупрежденията, които правихме, че тази цена ще бъде съпътствана от непълно въоръжение, се оказаха правилни. Установи се, че един от зам.-министрите на отбраната казва, че едно от въоръженията ще бъде намалено наполовина и то ще е достатъчно. А и никой не коментира публично, дали ДДС влиза в крайната сума“, добави още лидерът на АБВ. Според него ясно трябва да се заяви пред обществото, че сделката ще струва много повече от обявеното.

Румен Петков добави, че самолетите ще започнат да се получават от 2023 година нататък, но не се знае кой ще поеме поддръжката за милиони левове на сега действащите самолети.
„Някой сметнал ли е какви инвестиции трябва да се направят в инфраструктурата? Сумата е много над 2.2 млрд. лева. Много сме далеч от тази сума. Продължавам да твърдя, че ще купим най-скъпите прахосмукачки. Никой не желае да отговори колко от самолетите в Румъния летят“, посочи още Румен Петков и коментира, че в северната ни съседка 50% от самолетите F-16 не летят заради проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Той поиска и поименно да бъде обявен съставът на експертите от Военновъздушните сили, които са казали, че това са най-добрите самолети. Това, според него, е престъпно твърдение.

„Ако при тези условия бяха поканени за участие европейски компании, поне два самолета повече можеха да се купят, а при доставката на резервни части нямаше да има и плащане на ДДС“, отбеляза той. Според Румен Петков управляващите, с мълчаливото участие на БСП, ДПС, „Патриотите“ и всички останали партии, са „загробили“ страната ни и са я изправили срещу Европа.

„В Народното събрание имаме „Коалиция F-16“. Нейният гръбнак са ГЕРБ и БСП“, каза още председателят на АБВ./fakti.bg

Main Menu