Ген. Спас Спасов: F-16 e доказан в реален бой, "Грипен" освен на авиошоу не съм го видял

11 Юли 2019 21:24

"Мисля, че е взето оптималното - и политическо решение, и икономическите приоритети, които постигаме с тази сделка. Взимаме от всичко по малко, за да имаме максимално много. F-16 непрекъснато се подобрява, платформа, която се е доказала като много добра, те са показали възможностите си в реални бойни действия на хиляди места", коментира бойният пилот, бригаден генерал Спас Спасов изтребителя F-16 Block 70, за чието закупуване военният министър Каракачанов подписа 4 договора днес.

"Трябваше дори да е по-смело, имаме приоритети - НАТО, а там САЩ са водещи. Абсолютно съм доволен от избора, поздравявам министъра с тази стъпка - да подпише договорите, с надежда, че НС ще ратифицира тези 4 договора", каза ген. Спасов, който припомни, че армията ни отдавна чака модернизирането на ВВС.

"Това започна още през 2001 г., за превъоръжаване минаха 18 години, надявам се, че този, който е роден тогава, вече ще може да лети на новия самолет",каза той пред Канал 3.

По преценката на генерала изборът на F-16 e добър, защото този самолет е доказан в реален бой.

"Докато Грипен, един прекрасен самолет, освен на авиошоу не съм го видял. За "Юрофайтър" - действително е много добър, и Грипен - аз съм виждал тези самолети и на авиошоу, всички се представят прекрасно. Грипен е страхотен, красив, изпълнява прекрасни фигури, но бойно използване най-много имат F-16, F-18. F-16 Block 70 е подобряване, надграждане на една доказана платформа. Ако аз вадя от джоба си парите да плащам, ще каза "този F-16 ще взема", изтъкна пилотът.

"Дали ще го поддържаме? Отговорът е в министерство на икономиката, но другият вариант е въобще да не си купуваме самолет, а да плащаме някой друг да ни охранява въздушното пространство. Румънците също взеха F-16, ще бъде срамно да дойдат да осигуряват и нашeто, при положение, че сме били водещи", добави ген. Спас Спасов.

Main Menu