Печат на тази страница

Бламираха машинното гласуване. ГЕРБ и НФСБ обвиниха опозицията

12 Юли 2019 11:19

Опозицията в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно заседание, заяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Припомняме ви, че три пъти депутатите не успяха да съберат кворум и така днес парламентът няма да работи.
„Действията им са същите, както преди европейските избори. Заявленията им, че ще променят маниера си, се оказаха лъжа. Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума, ще разгледаме промените в Изборния кодекс.
По - добре е да се борим с аргументи в дебата, отколкото да използваме подли номера“, каза Даниела Дариткова.
На въпрос защо така постъпват колегите от БСП и ДПС, Дариткова отговори: „Нямат въображение, да измислят нещо ново“.
Поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а нашето в демократичните правила и правовата държава. Така пред журналисти репликира лидерът на БСП Корнелия Нинова.
"БСП за България" последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме за машинното гласуване. Още повече в навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи - на демокрация, на правова държава и право на свободен избор. Винаги, когато сме обсъждали изборните правила.
Припомням, че това беше преди пет месеца, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборния кодекс. Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и общественото мнение. За това предприехме тази стъпка да не се променя Изборния кодекс чрез промяна на машинното гласуване", каза Нинова.
Лидерът на БСП подчерта, че винаги при тези дебати от партията са предлагали алтернатива. "Предлагали сме да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, видеонаблюдение, машинно гласуване. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. Винаги на техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на опозицията. Така че имаме своята позиция и я отстояваме с всички парламентарни възможни норми на поведение", посочи още Нинова. Тя припомни, че машинното гласуване е бил също повод за напускане на БСП на парламента през февруари. Според нея управляващите работят на инат.
"Решили са, изглежда са притеснени за местните избори и по всякакъв начин да толерират честния вот на местните избори", посочи още тя. На въпрос дали е имала разговор с ДПС да не се регистрират в зала, тя отрече да има такова нещо и заяви, че БСП е взела своето решение да не се регистрира сутринта.
Ще мине отмяната на машинното гласуване, не препоръчвам на така наречената опозиция да влиза в същата спирала на падението, в която бяха влезли предните няколко месеца. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с несъстоялото се заседание на парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".По думите му този законопроект има естествен кворум.
"Естествено, че ще мине. Искам да припомня, че от самото начало НФСБ сме заявили категорична позиция против машинно гласуване, тъй като най-елементарната форма за манипулиране на избори. Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре. Радвам се, че голяма част от политиците го разбраха, защото в началото и ГЕРБ бяха за машинно гласуване. Така че за мен няма никакво съмнение, че машинното гласуване няма да мине", каза още Симеонов. Той посочи, че на опозицията няма да ѝ се размине този път. На въпрос защо определя опозицията като така наречена, Симеонов обясни, че всеки си прави своите задкулисни договорки и театрално играе контра на разумните предложения.

Main Menu