Александър Йорданов иска балканските политици по-малко да говорят и повече да работят

12 Юли 2019 12:49

Балканските политици трябва да се научат по-малко да говорят и повече да работят. Това заяви евродепутатът от коалицията ГЕРБ - СДС Александър Йорданов по повод балканските недоразумения, породени от изказвания на премиера Бойко Борисов през последните дни.

Според него това е основното, което трябва да сме извлекли като урок. На приказки всички сме силни, особено македонците са майстори да живеят в измислени светове, но трябва да се върнат към реалността, коментира той ситуацията в балканската политика.

Относно Сърбия Йорданов бе категоричен, че от съображения за сигурност тя първо трябва да стане член на НАТО, а едва след това и член на Европейския съюз, тъй като все още била далеч по неговите думи от това да приеме европейските ценности.

Запитан дали има такава дума като "северномакедонски", както Борисов нарече македонския президент Стево Пендаровски, Йорданов заяви, че за българите македонците ще си останат македонци, независимо от това какво е официалното име на държавата. Освен това в конституцията им било ясно разписано, че гражданите на Северна Македония се наричат македонци. Според него обаче реакцията на премиера Зоран Заев е била пресилена.

Отново реагират емоционално, вместо да приемат това като една добронамерена шега, защото самата смяна на името имаше много комични ситуации, посочи той. Евродепутатът ги посъветва да се съсредоточат върху работата и да настояват на европейската интеграция. Той увери и че България е държавата, която винаги ще им помага.

На въпрос какво смята за новата си роля на евродепутат, Йорданов бе категоричен, че се чувства на мястото си и призна, че са нахлули спомени от времето му на председател на българския парламент.

Той заяви, че вече е имало събиране както на общата група на всички български евродепутати, така и редовни събирания по партийни семейства, на които се уточняват политически и технически въпроси.

Относно приоритетите на българските представители в ЕП Йорданов коментира, че България трябва да проявява солидарна позиция и не трябва да сме крайни максималисти, смятайки, че ще постигнем всичко, понеже така сме решили.

Много е трудно за която и да е държава в ЕП да постигне на 100% интересите си, това е магията на европейското обединение - всеки трябва да направи своя компромис, за да върви общо напред сложният механизъм на европейското обединение, заяви той./news.bg

 

Main Menu