Печат на тази страница

АИКБ: ТЕЦ "Марица-Изток" 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

12 Юли 2019 13:01

"Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление, след което да определи извършителя. Имайки предвид ограниченото предлагане и производство на електрическа енергия, отговорни лица най-вероятно ще са ръководството на ТЕЦ "Марица-Изток" 2, ръководството на БЕХ и министерството на енергетиката". Това заяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов по повод рязкото поскъпване на тока.

Припомняме, вчера от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настояха главният прокурор Сотир Цацаров да провери пазара на електрическа енергия и по-конкретно - недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия на платформата "Ден напред".

Според работодателите фактите дават обосновано предположение за извършване на престъпление от общ характер.

Иванов настоява, в случай че бъде установено извършено престъпление, да се повдигне обвинение срещу евентуалните извършители.

Директорът на АИКБ обясни, че подаденият сигнал е насочен основно към недостатъчното предлагане на електроенергия. Сигналът е срещу държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2, тъй като на 3 юли тя не работи с пълния си капацитет, а с една трета от инсталираната мощност и до една втора от разполагаемата в конкретния ден мощност, поясни той.

По негови думи индустриалците се опасяват от недобро управление на държавната централа.

Иванов посочи, че предстои да бъдат подадени сигнали и към Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР.

Той уточни, че ограниченото предлагане е следствие и на концентрация в производителите и в търговците на електроенергия.

Има търговци, които са изкупили голяма част от базовите мощности на големите ни централи, разполагат с огромен капацитет от електроенергия за година напред и съответно могат да ограничават предлагането на платформата "Ден напред" и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли, обясни директорът на АИКБ.

По тази причина следващият сигнал, който ще бъде подаден, е за концентрация при някои от търговците и при някои от производителите.

Припомняме, в последните няколко месеца няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" отелязва неимоверни скокове, като към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

Избухнаха и няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

В началото на седмица Петър Илиев пред енергийната комисия в парламента, която изслуша сектора за състоянието на свободния пазар, заяви, че свободният пазар е оставен на самотек, а Теменужка Петкова посочи, че вече е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия./news.bg

 

Main Menu