Печат на тази страница

Прекрояват бюджета, за да платят изтребителите

12 Юли 2019 16:36

България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16. В понеделник ще има извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред ”Фокус”.
По думите на Горанов страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп.

Трябва да платим самолетите сега, а ще ги получим до 2023 г. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет.

 

"В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект", заяви министърът на финансите.

 

На 10 юли кабинетът "Борисов-3" одобри покупката на 8 изтребителя Ф-16. Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара.

В тази цена било включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. Самолетите ще бъдат доставени до 2023 година, а заплащането трябва да стане накуп и сега, стана ясно от думите на зам.-министър Атанас Запрянов.

 

В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. лв. допълнително от тази сума, заяви зам.-министърът.

 

В хода на преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите. На 8 юли са били получени официалните документи.

 

Ден по-късно, на 11 юли, военният министър Красимир Каракачанов подписа 4-те договора за доставка и оборудване на машините.

Main Menu